Musa VATANSEVER

Rusya’da son bir buçuk yılda çok ciddi bir kıyımdan kaynaklanan büyük bir kargaşalık yaşanıyor. Silahlı çeteler üzerlerine enser ve iğne kaynatılmış tavukayağını andıran çelik araç lastiği patlatıcılarını gece yollara dizip arabaları durduruyor ve şoförlerini ateş açarak öldürüyor. Moskova ve çevresinde gece yol üzerine kurulan tuzaklarda büyük sayıda insan telef oldu. Sonunda “İslam Devleti” İŞİD’in seçtiği ve eğittiği kadroları Moskova yöresinde yol boyunda insan katletme testinden geçirdiği açıklandı.

Olayın ayrıntıları:

2013’ten beri katiller 20 kişinin canına kıydı. Gece insan öldüren cinayet çetesinin kısaltılmış adı GTA olup, ismini “Grand Theft Auto” adlı bilgisayar oyununun birinci harflerinden almıştır. Ölüm çetesinin üyeleri askeri topçu kıtasından olup birkaç kurmay merkezi olan, keskin nişan silahlarını kendileri üreten, kendi silah imalathanesi olan bir cinayet grubu olarak açıklanmış bulunuyor.

Bu ayın 14-ünde (14.11.2014) 11 katilin birden tutuklanmasından sonra Rusya Sorgulama Komitesi  “çete yok edildi” haberini yaydı. Fransız “Liberasyon” gazetesi ve Rus basını “Rus makamlarının elinde gerekli kanıt olmadığından çete üyelerinden bazılarını salıverdiğini” ve kurtların yollarda kurban beklemeye devam ettiğini dillendirdi.

Aynı senaryo ile yapılan seri katliam.

Silahlı çete Moskova ve Moskova ili yollarına gece saatlerinde çıkıyor. Otomobil sürücülerinin önünde hiç beklemedikleri yerlerde üzerleri iğneli ve enserli tavukayağına benzeyen çelik cisimler belirdiğinde kulağına da sesler gelince “lastiklerime bir şey mi oldu” kuşkusuyla aracından inip kontrol etmeye başlayınca kendisine yaklaşan yüzleri maskeli katiller görüyor.

İlk saldırı 2013’ün Aralık ayında yapıldı.  Moskova’nın kuzey kesiminde 2 kamyon şoförü ve bir yabancı ölü bulundu. Üzerlerine defalarca ateş edilmiş, delik teşik olmuşlardı. Ardından 26 Şubat 2014’te Moskova’daki “Flora” bankası Denetim Konseyi üyesi Vladimir Krilük kışlık evinin yakınında ölü bulundu.

Polis soruşturma ile ilgili hiçbir haber sızdırmadı. 2014’te Moskova’lılar yakın yazlıklarına akın etmeye başladığında “M-4” yolunda bir araç sahibinin öldürülmesinden sonra katliam olayı Moskova medya ortamına düştü.  Anatoliy ve Tatyana Lebedev çifti özel araçlarıyla yazlıklarına giderken ansızın lastik patladı, şoför koltuğunda oturan Anatoliy yedeği bagajdan çıkarıp takarken,  katiller sessizce yanlarına yaklaşmıştı ve iki ayrı tabancadan açılan ateşle öldürüldüler. “Kia” aracının ışıklarına takılan polis saatler sonra geldi.

Bu olaydan birkaç gün sonra (4 Haziran 2014) günü Moskova Novo Peredelkino ilçe Polis Karakol Şeflerinden Oleg Talmaçov katledildi. O da lastikleri kontrol etmek için inmişti. Ateş siperden geldi. Kafasından 14 kurşun çıkarıldı. Eşi kocasının öldürülmesini bir bayan arkadaşıyla arka arabadan izledi. Yazlıktan dönüyorlardı. Katliam olayını gözleriyle gören ilk kişi o oldu. Maskeli katillerin öldürdükleri kişinin yanına yaklaşmasını ve kurbanın can verip vermediğini bizzat denetlediklerini saniye saniye izlerken dilini yuttu. O zaman medyada silahlı katil çetesinin devlet makamlarından olup kendilerine “ölüm cezası kestikleri kişilere” saldırdığı ve onları yerinde öldürdüğü haberleri yayıldı. Bu arada lastik patlatıp ölümlere neden olan tavukayağı düzeneğinin Rusya’da illegal imalat yapan bir atölyede üretildiği saptandı.

12 Haziran gecesi Solnıçnogorotskiy ilçesine bağlı Mendeleevo köyüne dönerken 29 yaşında bir erkek ile arka koltukta uyuyarak yolculuk eden 34 yaşındaki bayan öldürüldü. Aynı gece Tula bölgesi sakinlerinden Aleksandır Tsiganov’un yeni aldığı otomobilin de lastikleri patlatıldı, tuzağa düştü ve sahibi öldürüldü. Fakat o lastiklere bakmak için aracından inerken kendisine doğru gelen maskeli çeteyi gördüğünde yakın ormana doğru koşmaya başladı ve ardından açılan ateşe hedef oldu.

Polis araştırmaları Lebedev ailesinden bir “AYPAD” alındığını kanıtlarken, diğerlerindense genelde hiçbir şey alınmadığı ortaya çıktı.

18 Ağustos günü katiller, bir “Opel” araçla gece yolculuk eden, bilinen bir dans ekibinden olan 31 yaşındaki Albert Yusupov’u kurşunlandı. Genç yine “M-4” yolunun daha önce tuzak kurulan bölgede gece saat 2’de öldürüldü. O lastik değiştirmek için koltuğundan kalkmazdan önce bir arkadaşına telefonda olayı bildirdi. Araçtan indiği an sırtından ve ensesinden kurşunlandı.

Sağ kalan ve kurtulanlar parmakla sayılacak kadar az.

Bu yılın 1 Ekim gecesi bir kamyon şoförü lastiklerinin patladığını fark etti ama durmadı.  Durmamasının sebebi ise, aracındaki radyonun müzik arası hatırlatmalar yaparak gece yolcularını devamlı uyarmasıdır. Şoför, “BAZ–15” marka bir aracın peşine takıldığını ve içinde silahlı kişiler olduğunu görünce, tam gaz yola devam etti. Katillerin hareket ettikleri aracı ilk o görmüştü. Kovalama 1 saat devam etti.

Bir gün önce de benzer bir olay başka bir araçla yaşanmıştı. Takip eden araç “BAZ – 9” markaydı. İçindeki bay ve bayan GTA –katilleri hakkında ülkede çalkalanan haberleri işittikleri için patlak lastikle kaçarak 1 saat yola devam etti ve şehre girebildiler.

Takip edenler ikide bir ateş açtı. Atışlar her zaman hedefe isabet ediyordu. Rusya Federal Güvenlik Teşkilatı uzmanlarınca hareket halinde açılan isabetli ateşle ilgili incelemelerden alınan sonuçlar, silahlı çete mensuplarının özel harekât birliklerinden oldukları sonucuna takıldı.

Fakat olay yerinde hiçbir iz kalmaması, kovanların bile bulunamaması, araştırma yapan Rus makamlarının işini çok zorlaştırmıştı. Cinayet Şubesinde olup bitene “kusursuz cinayetler” adı verildi.

Kasım ayında polis kaynaklı haberlerde çete canlarını kıydığı kişileri soymak için tuzak kuruyor, dense de Rusya kitle haber kaynakları farklı yorum yapmaya başladı. Çünkü ölüm çetesi mensuplarının aldığı bir cep telefonu ve bir bayanın boynundaki kolyeden fazla bir şey değildir.

Lebedev’in AYPAD’ının çalınmasından sonra polis sinyal takibiyle hedefe ulaşacağını düşünse de, bu telefon asla kullanılmadı.

Kasım ayında olan tuhaf bir olay:

Moskovskiy KomsomoletsKasım 2014 başında gerçekleştirilen büyük bir operasyonda, el bombası atarken, teslim olması istenen bir kişinin kurşunlanarak öldürüldüğünü ve onun silahlı çetenin başı ve İŞİD terör örgütüyle temasta olan lider olduğunu yazdı. Öldürülen doğum yeri Kırgız-Özbek sınır bölgesinde bir köy olan Rustem Usmanov idi.

Rus basını, silahlı çetenin “İslam Devleti” ve İŞİD terör örgütü ile bağlantılı olduğu ve gece yolcularına yapılan kanlı saldırıların ve katliamların canlı hedefe ateş etme eğitimi aldığı yönüne ağırlık verdi. Kamuoyunu şaşırtan ve öfkelendiren haber ise, öldürülen Rustem Usmanov’un Rusya Baş Savcılığında en saygın savcılardan biri olan Aleksey Staraverov’un şehir dışı evinde kaldığı ve bahçe ve ev işlerine baktığı haberine yer verdi.

Ölüm çetesinden 11 kişinin tutuklanmasından sonra savcı Staroverov’a karşı silah gizleme ve aranan kişileri saklama suçlarından sorgulama başlatılsa da, Rusya Federasyonu Baş Savcı Yardımcısı Viktor Grin ceza davası başlatma kararını işlemden aldı. Gerekçesinde Staroverov’un yazlığı kiraya verdiği, bahçıvanın ise kiracı tarafından atandığı ortaya çıktı.

Life News” in yazdığına göre, savcı Staroverov kendi isteğiyle istifa dilekçesi verdi. Bu arada şoför katillerinin cinayetlerde yalnız “Makarov” tabancası kullandığı saptandı. Ele geçirilen mühimmat üzerinde yapılan araştırmalardan kullanılan kurşunların “Tula” askeri fabrikalarında imal edildiği kanıtlandı.

Birisini öldürmek ve ardında bir dolandırıcılık yapma kuralına göre hazırlanmış olan kısa adı GAT –Grand Theft Auto sayısal oyunu kurallarına göre ölüm saçan silahlı çetenin ardında kimin olduğu henüz gün ışığına çıkarılamadı.

Putin’in tepkisi:

Başkan Vladimir Putin’in tepkisi sorgulama etrafında artan endişeye bir yanıt oldu. Başkan, İç İşleri Bakanı Bladimir Kolokoltsev’i cinayetin ortaya çıkarılması vesilesiyle kutlarken, olaya “terörist nitelikli” tanımı getirdi. Tutukluların, Rusya’da 6 ile 12 Kasım günleri arasında onlarca kişinin canına kıyanlarla bağlantılı olduklarının kanıtlanmasını istedi.

Bugüne kadar, ancak üzerinde 130 mermi bulunan ve bunları Tacikistan’dan getirdiği kanıtlanan, Tacikistanlı bir yabancı olan Abdulmukim Mamadçonov hakkında tutuklama ve yargılama kararı çıktı. Tutuklananlardan 6 kişi geldikleri Orta Asya Cumhuriyetlerine geri gönderildi.

Ölüm çetesinin kullandığı silahları atölyesinde imal eden Fazaletdin Hasanov hakkında da tutuklama kararı çıktı.  Gizli atölyesinde el yapımı 20 silah bulundu. Bu silahların şoförlerin öldürülmesinde kullanılan silahlar serisinden olduğu artık kanıtlandı.

Görüldüğü üzere İŞİD örgütünün elleri çok uzun.

Reklamlar