Rusya’nın Tomsk şehrinde bulunan Kızıl Cuma Camii, 90 yıl sonra Müslümanlara iade edilerek ibadete açıldı.

İade sebebiyle düzenlenen törene Rusya’nın çeşitli bölgelerinden Müslümanlar büyük ilgi gösterdi. Törene Tomsk Valisi Sergey Jvachkin, belediye başkanı Ivan Kleyin, Çeçen Cumhuriyeti Meclis Başkanı Dukuvaha Abdurahmanov, Çeçen Cumhuriyeti Müftüsü Salah Hacı Meciev, bölgenin İslami cemaatlerinin temsilcileri ve çok sayıda Müslüman katıldı. Caminin girişinde misafirleri Rusya’nın Asya bölgesi baş Müftüsü Şeyh Nafigullah Aşırov ve Tomsk bölgesi Müftüsü ve Kızıl Cuma Camii imamı Nizomutdin Jumaev karşıladı.

Cami açılışı Tomsk bölgesi İmamı Nizomutdin Jumaev’in okuduğu Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Şeyh Nafigullah Ashyrov kısa bir konuşma yaparak mikrofona katılımcılara teşekkür etti.

Şehrin valisi Jvachkin konuşmasında cami restorasyonuna katkılarından dolayı Tomsk halkına ve Çeçen Cumhuriyeti lideri Ramzan Kadirov’a teşekkür etti. Rus Vali “Kızıl Cuma” Camiinin şehri güzelleştirdiğini söyledi.

Resmi açılış töreninden sonra, Şeyh Nafigullah Aşırov cemaate Cuma namazını kıldırdı.

1901 yılında açılan, 1920’li yıllarda ise el konulan Kızıl Cuma Camii, önce sinema salonu, ardından ise içkili restoran olarak kullanıldı. 2002 yılında restorasyonuna başlanan cami nihayet geçtiğimiz cuma günü tamamlanarak ibadete açıldı.

 

Reklamlar