Bulgarista 2018 yılında Osmanlı Egemenliğinden çıkışının 140. yılını kutlayacak. Bu yıldönümü eşiğinde gazetecilerle bir araya gelen Rusya’nın maslahatgüzarı Anatoliy Makarov, ikili ilişkileiri değerlendirdi ve etkinlik takviminden bazı noktaları tanıttı. Yıldönümü kutlamaları dahilinde Rusya Patriği Mart ayında Bulgaristan’a gelecek, Mayıs’ta Rusya’da Bulgar Kültür Günleri düzenlenecek:

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev Rusya Cumhurbaşkanını 140.yıl kutlamalarına katılmak üzere Sofya’ya davet etti. Putin daveti kabul etti. Ancak Mart ayında biliyorsunuz Rusya’da Cumhurbaşkanı seçimleri var. O yüzden bu ziyaretin Mart ayında düzenleneceğine dair içimde şüpheler var. Bizim için 2018 yılının tümü bir yıldönümüdür, o yüzden bu ziyaret yılın başka bir tarihinde de yapılabilir.  

Bu ziyaret gerçekleşirse, bir Rus devlet başkanın 2008 yılından beri ilk Bulgaristan ziyareti olacaktır.Bulgaristan, farklı deniz ve kayak turizmi, din, kültür, SPA ve kaplıca turizmi gibi imkanlar sunan zengin bir ülke. Büyükelçi, ülkenin Rus turistleri tarafından tercih edilen bir güzergah olduğunu kaydetti:

“2016 yılında Bulgaristan’a 600 bin Rus turist geldi. Aslında buraya gelmek isteyen Rusların sayısı çok daha fazla, fakat vize sorun teşkil ediyor. Özellikle taşrada yaşayan Ruslar için bu azımsanmayacak bir problem. Bu konuda Turizm Bakanı Nikolina Angelkova ile konuştum. Havaalanlarında 30 günlük turist vizesi verme imkanları yaratılmalı. Turist gruplara yerinde vize verilmeli. Eskiden vize yoktu ve gelişler çok daha kolay oluyordu. Ruslar burada kendini rahat ve huzurlu hissediyor. Brüksel bu kadar mı sıkıştırdı Sofya’yı kİ bir şey yapılamıyor? O yüzden bizim turistlerimiz Türkiye’ye gidiyor. Oraya seyahatlerde sorun yaşanmıyor”.

Makarov ikili ticari ilişkilerde kullanılmayan potansiyel olduğuna dikkatleri çekti: Bir zamanlar Rus pazarında Bulgar meyve ve sebzeleri, sigara ve alkol gibi ürünlerin büyük rağbet gördüğünü anlattı. Bugün Rus pazarında Bulgar malı bulmak zor.

Elçi Makarov, sık sık Bulgaristan içi gezilere gittiğini ve her yerde insanların onu çok sıcak karşıladıklarını ve Rusya sevgisini ifade ettiklerini:

“Ben Bulgaristan’da vatandaşlardan destek buluyorum. O yüzden Bulgar hükümetinin kabul ettiği Milli Güvenlik Raporunda Rusya’nın potansiyel tehlike olarak gösterilmesi beni çok rahatsız etti. Bu beni çok şaşırttı. Şimdiye kadar kimse bana Rusya’yı tehdit ve tehlike olarak gördüğünü söylemedi. “Gallup” ajansının bir araştırmasına göre, Bulgarların %85’i Rusya’yı ülkeye tehdit olarak görmüyor. İkili ilişkilerimizin gelişmesi için büyük imkanların olduğuna inanıyorum. Ortak tarihimiz de bizim geçmişimizi birleştiren bir oldu”.

 

Çeviri: Sevda Dükkancı, BNR

 

Reklamlar