Rudozem doğumlu Veli Raif Karaahmet, Bulgaristan’daki ilgili makamların şikayetini dikkate almaması üzerine, iki yıl önce ırkçı Ataka Partisinin cami saldırısını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı. 

cami-saldirisi Mayıs 2011 yılında Sofya’daki Banya Başı Camisinde namaz kılan Müslümanlara saldıran Ataka lideri ve 150’ye yakın partili, Müslümanlara ve Türklere hakeret ederek secadiyelerini yakmıştı. Ataka’nın saldırısı üzerine çıkan arbedede ırkçılar taş ve soplarla namaz için toplananlara saldıda bulunmuştu.

 BULGAR HÜKÜMETİ, ŞİKȂYETÇİYE CAN GÜVENLİĞİ SAĞLAMADI 
Bulgar Helsinki Komitesi’nin raporuna göre Bulgar hükümeti, şikȃyetçiye can güvenliği sağlamadı. Sofya Başken Belediyesi camiye yakın bir yerde Cuma namazı sırasında böyle bir eylemin düzenlenmesine izin verdi. Polisler de eylem sırasında saldırının önüne geçmeyi başaramadı. Bulgar doktrinine göre bu eylem sonucunda kurban olmadığı için Savcılık, açılan nefret suçu davasında Veli Karaahmed’i mağdur olarak tanımadı.

 OLAY FAİLİ MEÇHUL KALDI 
Dahası eylem sırasındaki olaylar televizyon kameralarıyla görüntülendi, saldırılara polisler de tanık oldu, buna rağmen savcılık tarafından açılan dinȋ temele dayalı nefret suçu davasının suçluları faili meçhul ilȃn edildi. Böylece ne Ataka’nın Genel Başkanı Volen Siderov ne de olayla ilgisi bulunan herhangi bir Atakacı yargılandı. Karaahmed, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yazdığı şikȃyette Müslüman karşıtı aşağlayıcı grup saldırısına ve siyasȋ saldırıya uğradığını belirtti. Karaahmet, devletin, sergilediği pasif tavrıyla saldırıya izin vererek, ardından da kendisini mağdur olarak tanımamakla bu tür ihlȃllere karşı etkili önlem almadığının altını çizdi. Bulgar Helsinki Komitesi, raporunda “20 Mayıs 2011 tarihinde camiye düzenlenen saldırı Siderov ile Ataka’nin bir izole eylemi değil, Sofya’da ve ülke genelinde yıllardır yürütülen İslȃm karşıtı kampanyanın bir parçasıdır. Bu herkesçe bilinir, Bulgaristan’daki millȋ iktidar da bunu iyi bilir, ancak iktidar ürkekçe bu olayı tolere etti.” diye belirtti.

 

Aydın Osman I Ajans Bg

Reklamlar