Razgrad (Hazargrat) Valisi Günay Hüsmen, Vali Yardımcısı Nuriye Tsrıngalova ve Razgrad Valiliği Genel Sekreteri Mihail Todorov, Razgrad şehrinde bulunan Aziz Çar Boris Mihail Kilisesi’nin inşaatını yeniden başlatma törenine katıldılar. Törende yer alan Piskopos Yardımcısı Peder George tarafından kutsanarak kilisenin inşaatı yeniden başlatıldı.

Törende selamlama konuşması yapan Vali Hüsmen, Razgrad halkına hizmet etme imkanı verdiği için Başbakan Boyko Borisov’a, şimdiye kadar yapılan inşaat işlerinin maliyetini karşılamak için bağış yapan 271 kişiye, Peder George’ye ve kilisenin inşa edilmesi için girişim başlatanlardan biri olan iş insanı Boyko Obretenov’a aktif olarak çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Vali, Başbakan Borisov ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki dostluk ilişkileri sayesinde kilise inşaatının tamamlanması için kaynak sağlanmasına nasıl yardımcı olduğunu anlattı.

Günay Hüsmen, yılın başında halihazırda Kültür Bakan Yardımcısı görevinde de bulunan Türkiye Başbakanlığı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam ile TİKA’da gerçekleştirdiği görüşmede bütçesi yüksek olan TİKA’nın Deliorman için önemli birkaç projenin finanse edilmesine yardımcı olması için rica ettiğini bildirdi. Vali’nin verdiği bilgiye göre, gerçekleştirilen birinci proje, Razgrad Razvitie 1869 Halk Toplum Merkezi binasının doğramalarını değiştirmeye yönelikti. Kilise inşaatının tamamlanması ikinci projedir. TİKA temsilcileri, eyül ayında kiliseyi ziyaret edecekler ve sağladıkları finansmanın tam miktarını açıklayacaklar. Türkiye’de Kurban Bayramı tatil günlerinden dolayı törene katılma imkanları yoktu.

Günay Hüsmen,” Bu tür tapınaklara ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. Gittikçe daha fazla insan yüzünü ve kalbini dine çeviriyor, çocuklarımıza da dine göre terbiye vermeliyiz. Dini inancı olan kötü bir insan değildir” diye kaydetti.

Peder George, kilisenin inşaatını kutsayarak, yakında yeni Ortodoks kilisesini kutsama fırsatına sahip olacağına olan inancını dile getirdi. Peder George, bağışçılara ve kaynak sağlanmasına yardımcı olan Vali’ye teşekkür etti.

Boyko Obretenov,”Aziz Çar Boris Mikail Kilisesi’nin inşaatına 2013 yılında temel atma törenine bizzat katılan Bulgar Patriği Neofit’in duasıyla başlandı. Kilisenin inşa edilen kısmı 4 metre yüksekliğe ulaştı, projeye göre ise 12 metre yüksek olacak. Bağış hesabında bulunan para 90 000 leva miktarında olup, tapınağın iç dekorasyonu ve döşenmesi için harcanacak, TİKA tarafından sağlanan finansman projenin tamamlanması için yeterlidir” diye izah etti. Kaynak sağlanmasına yardımcı olan Vali Hüsmen’e teşekkür eden Obretenov, Vali olarak yürüttüğü çalışmalarından dolayı kendisini tebrik etti. Obretenov, daha önceki valilerin yaptığı hizmetlerin tamamı kadar bölge halkına hizmet ettiğini belirterek Hüsmen’in şimdiye kadar en iyi Razgrad Valisi olduğunu ifade etti.

Kilisenin müteahhidi, Osman Osmanov’a ait Razgrad merkezli Stromaks 1 Şirketi’dir. Kilise projesinin ilk aşamasını da Stromaks 1 Şirketi uyguladı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar