Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre,  Razgrad ilinden 30 000 kişi son 10 yılda bölgeyi terk etti ve başka yerlere göç etti. 2010’dan 2019’a kadar bölgeyi terk edenlerin tam sayısı 28 825.

Razgradlıları doğup, büyüdükleri yerlerden uzaklaştıran başlıca neden iş olurken, ikinci neden de eğitim olarak açıklandı. Geçici olarak yurtdışına çalışmaya gitmek ve evlilik de vatandaşları başka bölgelere veya yurtdışına çıkaran gerekçelerden bazıları.

Razgrad şehrini son on yılda 11 523 kişi terk etti.

En fazla göç veren ikinci şehir ise İsperih oldu. On yılda oradan 5139 kişi şehirden çıktı. Tsar Kaloyan ise en az göç veren belediye oldu. Kasabadan sadece 1161 kişi göç etti.

Ulusal İstatistik Enstitüsü verilerine göre, erkeklere kıyasla kadınlar göçe daha meilli kesim oluyor. Erkekler göç konusunda daha ihtiyatlı davranıyor.

Razgrad’ı terk edenlerin çoğu 20- 29 yaş grubundan gençlerdir. Daha büyük şehirlere veya yurtdışına gitme eğilimi genelde 39 yaşına kadar olan vatandaşlarda gözleniyor. Daha yaşlı kesim arasında başka şehre veya ülkeye taşınma örnekleri çok olmasa da, son yıllarda bu daha sık görülmeye başladı.

Son 10 yılda Razgrad iline 20 819 yeni kişi yerleşti. Buna rağmen göç edenler gelenlerin sayısından yüksek. Böylece ilin nüfusunda azalma sürüyor. Ayrıca doğum oranına kıyasla ölüm oranı daha yüksek olduğu için negatif nüfus tablosu değişmiyor.

İlde Samuil ve Loznitsa ilçelerinde ise son on yılda nüfus arttı. 

BNR

Reklamlar