Çocuk sahibi olmak konusunda sorun yaşayan çiftlere destek veren belediyelerin sayısı artıyor. Razgrad Belediyesi de ard arda 7. yıldır üreme problemi çeken ailelere finansal destek sağlıyor.

Belediyede “in vitro” fonunun oluşturulması, Belediye Meclisi tarafından 2011 yılında onaylandı. Fonun oluşturulması fikri, “Zaçatiye” Derneğinin inisyatifi ile düzenlenen yuvarlak masa toplantısında getirildi ve 2011’de Razgrad Belediyesi, “in vitro” fonuna 20 000 leva tahsis etti. Ertesi 2012 yılında tahsis edilen kaynaklar ikiye katlandı ve artık 5 yıldır fonun yıllık bütçesi 50 000 leva tutarındadır. Destek şartlarını karşılayan her çifte 2500 levaya kadar yardım sağlanıyor. Sağlanan para aynı yıl içinde yapılan prosedür için olup fatura ve “in vitro” prosedürünün yapıldığına ilişkin bu konuda uzmanlaşmış klinik tarafından verilen tıbbi belge karşılığı verilmektedir. Tedaviye muhtaç ayrı ayrı kişilere ise bir defaya mahsus olmak üzere 500 levaya kadar destek sağlanıyor.

Razgrad Belediye Başkan Yardımcısı Erdinç Hasanov, “in vitro” fonuna büyük ilgi olduğunu belirtti ve şunları da ekledi:

“2017 yılında önceki yıla kıyasla üreme sorunu olan ailelerin sayısında artış izleniyor. 2016’da sunulan 10 başvurudan 9’u onaylanırken 2017’de 14 başvuru sunuldu, hepsi onaylandı ve 13 çifte toplam 24 700 leva tutarında finansman sağlandı”.

Belediyenin üreme problemi olan insanlara karşı yükümlülüğü, onların çocuk sahibi olmak için verdikleri zor ve pahalı mücadelede ciddi bir destektir, diyen Erdinç Hasanov, destek almak için çiftten az bir kişinin son üç yılda Razgrad sakini olmasının şart olduğuna dikkat çekti. Adayların sağlı sigortası olmalı, sabıka kaydı olmamalı, belediyeye borcu olmamalı ve kısırlık durumu ispat edilmiş olmalıdır. Bu yıl için başvuru süresi Kasım ayının sonunda doluyor.

“Razgrad Belediyesinin “in vitro” fonu tarafından sağlanan destekle 2016 ve 2017 yıllarında birer çocuk dünyaya geldi ve böylece fonun kurulmasından bu yana doğan bebeklerin sayısı 6 oldu, dedi Belediye Başkan Yardımcısı Erdinç Hasanov.

Geçen yıl Razgrad Belediyesinin “İn vitro” programı kapsamında desteklenen ailelerin çocukları için 1 Haziran Çocuk Bayramında şenlik düzenlendi. Etklinliğin sonunda minik ellerine boya sürülen bebekler bir tuvale renkli el izlerini bıraktı. Belediyenin “İn vitro” programının yardımı ile dünyaya gelecek bebeklerin de aynı tuvale el sürerek bırakacağı izlerle aile mutluluğunun tablosu çizilmeye devam edecek.

 

Çeviri: Tanya Blagova, BNR

Reklamlar