Cumhurbaşkanı Rumen Radev, makamında Özgür Avrupa Radyosu Yönetim Kurulu Başkanı ve İcra Müdürü Jamie Fly ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı, ”Gazetecilik meslek standartları, ancak siyasi ve finansal olarak bağımsız olan özgür basın kuruluşları tarafından desteklenebilir” diye kaydetti.

Devlet Başkanı, Özgür Avrupa Radyosu’nun Bulgaristan’daki faaliyetlerine yeniden başlamasını ve özellikle basın kuruluşunun araştırmacı gazeteciliğe ve üst düzey yolsuzlukla mücadeleye katkısını takdir ettiğini dile getirdi.

Bulgaristan’da medya ortamının durumu, ifade özgürlüğü, profesyonel gazetecilik standartlarına gözetilmesi ve gazetecilikte otosansürün etkisi, toplantıda öne çıkan konular arasındaydı.

Radev’in ifadesine göre, medyada çoğulculuğu ve nesnelliği korumak hem sivil toplum hem de ülkenin demokratik gelişimi için çok önemlidir. Birçok medya kuruluşunun mali kırılganlığı ve Avrupa Birliği (AB) fonlarının medya alanında faaliyet gösteren kuruluşlara dağıtımına ilişkin net kuralların bulunmaması Bulgaristan’daki enfortmasyon ortamının deformasyonu için ciddi faktörler olarak gösterildi.

Jamie Fly, Radev’e 22 ülkede faaliyet gösteren 26 dilde haber malzemesi hazırlayan Özgür Avrupa Radyosu’nun faaliyeti hakkında bilgi verdi.

Özgür Avrupa Radyosu Yönetim Kurulu Başkanı ve İcra Müdürü, Bulgaristan’daki gazeteciler üzerinde idari veya başka bir baskı yapma girişimi karşısında Bulgar kurumları tarafından etkili tepki verilmesi çağrısında bulundu.

Jamie Fly, radyonun siyasi etkilerden bağımsız olarak mesleki standartları koruyarak ülkemizde faaliyetine devam edeceğini ve araştırmacı gazeteciliği teşvik edeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı, görüşmede tekrar Bulgaristan’da, tüm medya kuruluşları için ortak standartlar oluşturan ve faaliyetlerini ve finansman modellerini şeffaf bir şekilde düzenleyen kapsamlı bir medya yasasına ihtiyaç duyulduğunu yineledi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar