Cumhurbaşkanı Rumen Radev önümüzdeki Mart ayında yapılması planlanan genel seçimlerin organizasyonuyla ilgili istişareleri devam ediyor.

Cumhurbaşkanı bugün Parlamentoda temsil edilen partilerle görüşüyor. İktidar ortağı “Birleşik vatanseverler” Cumhurbaşkanı Radev’in görüşme davetine icabet etmeyeceklerini duyurdu.

İktidarın ana partisi ve en büyük parlamenter güç olan GERB ile istişare masasına oturan Radev, “Amacımız seçmenlerin güvenini arttırmaktır. Bu ise diyalog, açık tavırlar ve uzlaşı arayışı gerektiriyor. Bulgaristan vatandaşlarının menfaati  adına en iyi kararları vermemiz bekleniyor” dedi.

Parlamento Başkanı GERB partisi mensubu Tsveta Karayançeva, seçimlere hile karışacağı ve seçim sürecine güvensizlik yaratan iddiaların son zamanlarda kamuoyunda dolaştığını öne sürdü ve Radev’i bu söylemlerde yer almakla eleştirdi.

Radev ise GERB’in gerekli yasal düzenlemeleri yaparak, karantina altındaki vatandaşların seyyar oy sandıkları ile olduğu gibi, yurtdışındaki Bulgaristan vatandaşlarının posta yoluyla oy kullanmaları ve pusula sayımına görüntülü video kontrol uygulanmasına izin vermesini talep etti.

Başbakan Yardımcısı Tomislav Donçev, posta yoluyla oy kullanma yönteminin iki ayda düzenlenmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

BSP lideri Korneliya Ninova ise karantinadaki vatandaşların oy hakkından yararlanmaları için muhalefet güçlerin Seçim Yasasında olası değişiklik müzakerelerine katılmaya hazır olduklarını vurguladı.

Ana muhalefet partinin başkanı ayrıca seçimlerin dürüstlüğüne güvence olarak makineli oylamayı desteklediklerini hatırlattı. Ninova, seçimlerin iki ayrı günde yapılması fikrine karşı çıktı.

BNR

Reklamlar