Türkiye’nin tanınmış eğitimcilerinden Prof. Dr. Üstün Dökmen, Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği’nin daveti üzere bugün Kırcaali’ye geldi. prof-dr-ustun-dokmen-kircaalideÖmer Lütfi Kültür Derneği’nin tıklım tıklım dolu salonunda ilk önce öğretmenlere, daha sonra da vatandaşların katıldığı konferanslar verdi.

Konferansları Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Murat Muhaciroğlu şereflendirdi. İkinci konferansta Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet ve Müftü Vekili Erhan Receb, Momçilgrad (Mestanlı) İlahiyat Lisesi Müdürü Ahmet Bozov ve Yardımcısı Halük Yıldız da hazır bulundular.

Ömer Lütfi Kültür Derneği Müdürü Müzekki Ahmet, Prof. Dr. Üstün Dökmen’i ve öğretmenleri selamlayarak, bu organizasyonun Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği’ne ait olduğunu vurgulayarak, tebrik ve teşekkür etti.

Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği Başkanı Harun Bekir de, konuğunu ve tüm Güney Bulgaristan’dan konferansa gelen öğretmenleri selamlayarak, ünlü eğitimciye davete icabet ettiği için teşekkürlerini sundu.

Prof. Dr. Dökmen, toplam yaklaşık 4 saat süren iki konferansında da aile, sosyal yaşam, çocuk, anne-baba ve eğitim gibi konuları ele aldı. Hoş üslubu ve keyifli sohbetiyle katılımcılardan büyük alkış aldı, zaman zaman yaptığı esprileriyle salondakileri kahkahalara boğdu. İşlediği konularla ilgili verdiği örnekler arasında kendisine de ait birçok şiirler vardı.

Dünyadaki diğer insanların kendilerinin kardeşi, salondaki soydaşların ise canları olduğunu ifade eden Prof. Dr. Üstün Dökmen, bir kişinin bulunduğu sosyal statüsüne bakmaksızın çocuk dahi her insanı sevip, aynı değerin verilmesi gerektiğini, çünkü herkesin aynı insan onuruna sahip olduğunu savundu. Bir insanın üretken olmasının, olaylara bakış açısının olumlu olmasının, insanlarla iyi iletişim içerisinde olmasının onu mutluluğa ve çalıştığı alanda başarıya ulaştıracağını kaydetti. Bunun olması için insanın ruh sağlığının yerinde olması gerektiğine dikkat çekti. Ünlü profesör, “Dünyanın en kötü kötülüğü, gönüllü köleliktir” diye vurguladı. Öğretmen-öğrenci, kadın-erkek ve insan ilişkilerinde yapılan yanlış hareketleri belirterek, sıkıntı yaşanmaması için adaletle ve eşit davranılmasına dikkat çekti.

Gerek çocuğa, gerekse her hangi bir insana yönelik önyargılı davranışlardan kurtulmamızı tavsiye etti. Bir insanın, kadın, erkek olsun, bilgi sahibi olmasının büyük önem arz ettiğinin altını çizdi. Hayvanlardan farklı olarak, annelik duygusunun içgüdüsel değil, sonradan öğrenilen bir duygu olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Dökmen, hurafelerle ilgili olarak, “Pozitif bilime sırtını dönenlerin geleceği yok” diye uyardı.

Konferansın sonunda ünlü profesör salondakilere, “Bulgarcayı okuyun ama, Türkçeyi de unutmayın. Bu topraklarda yaşayan Türk olsun, Bulgar olsun, herkese esenlikler ve güzellikler dilerim” diye seslendi.

 

Resmiye Mümin – Kırcaali Haber

Reklamlar