ertass  Ertaş ÇAKIR

Konu:  Cumhurbaşkanı Adaylarını Tanıyalım

Bulgaristan Başbakanı Borisov’un İngiltere ziyaretinde Başbakanı Kameran ile görüşmesinden sonra düzenlediği basın toplantısını izledim. Onu dinlerken aklıma bizim boz inek geldi. Bazen öfkeyle başını sallar, sağ sola çevirir, bazen de boynunu  ileri uzatıp acı acı böğürürdü.

Borisov da, yönettiği kabineden ayrılan solcu – Putinci ABV partisine çattıktan ve birkaç söz de Cumhurbaşkanı olarak Rosen Plevneliev’in 5 yıllık ikinci süre  için yeniden seçilmesi önerisinde bulunan Roformcu Blok (RB) içindeki en etkili siyasi güç – Güçlü Bulgaristan Hareketi (DSB) lideri Kınev’i de eleştirdikten sonra “Kafamı attırmayın Cumhurbaşkanı olurum!” dedi.

Bu sözlerin Londra’daki istişareler neticesinde söylenmiş olması çok anlamlıdır. Aslında akşam söylediği sabah tutmayan, sabır tası çoktan taşmış olan Borisov’un  Nisan ayında vurguladığı  “GERB partisi Cumhurbaşkanı adayı göstermeyecek” sözleri  henüz unutulmadı ve en büyük, en nüfuslu ve etkili siyasi oluşum olan  GERB partisi bugüne kadar resmen Cumhurbaşkanı adayı göstermedi.

Rosen Plevneliev Birinci Borisov hükumetinde Bölgesel Kalkınma Bakanıydı ve adaylığı parti ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH-DPS  tarafından ikinci turda desteklenmişti. Arkada kalan ve Nisan 2016’da dolan 5 yıl  Bulgaristan’ın Avrupa ve Atlantik konumlarında yer yapıp güçlenmesi, daha bağımsız bir siyaset izlemesi, saldırgan dış siyaset izleyen Rutin’den uzak durma bakımından olumlu adımlar attı.  Ekim ayı sonunda yapılacak yeni seçimlere giderken Plevneliev Rusya’nın Bulgaristan’a karşı siber saldırılarını kınamaya devam ediyor. NATO ve Birleşik Amerika silahlı güçlerinin muhtemel bir Rusya saldırına karşı ülkemize daha güçlü üslenmesine ve son dönemde Karadeniz’in Rus gölü olmasını engellemek için Türkiye, Romanya ve Ukrayna ile ortak bir deniz filosu oluşturma çabalarına da kanat açıyor.

2012’de Türklerin de oylarıyla seçilen Cumhurbaşkanı Plevneliev’in, hükumetin sözleşmeli ortağı olmasa da yıl başından beri fazlasıyla aktifleşen ve hatta belirli konularda inisiyatifi ele geçirip hükumeti aşırı sağ, ırkçılık hedefleyen girişimlerde ırgalamayı da başaran,   sözde “Yurtsever Cephe” (PF) partisinin hazırladığı  ve Sofya Meclisi’nden geçen “Seçim Yasası Değişikliklerini” veto etmesinden sonra, Plevneliev Bulgar Ulusal TV “Panorama” programına çıkarak şöyle dedi: “Bulunduğum önerilerin mecliste onaylanması, dünyanın neresinde bulunurlarsa bulunsunlar Bulgaristan vatandaşlarına oy kullanma olanağı sağlayacaktır.” Konuşmasına devamla, “Bu değişiklerle Bulgar vatandaşlarının kısıtlanması tamamen önlenecektir!” diye vurguladı.

Plevneliev,”Anayasamıza göre, Bulgaristan Cumhurbaşkanı’nın bağımsız ve  tüm siyasi partilerden aynı mesafede bulunması gerektiğini” sözlerden “İkinci süre adaylımla ilgili kararımı 30 Haziranda açıklayacağım, partiler üstü, vicdanıma göre ve yasal hareket ediyorum” vurgulaması yaptı.

Şu dönemde Bulgaristan’da çözüm bekleyen en önemli sorunlar hangileridir? sorusuna da Cumhurbaşkanı şu cevabı verdi: “Hukuk reformu yapılıp adalet sağlama yollarının açılması; rüşvetçiliğe karşı yasalar çıkarılması ve Seçim Yasası.

Plevneliev, Bulgaristan’ın zor bir dönemde bulunduğuna işaretle, halkın boş vaatler ve kampanya beklemediğini,, siyasetçilerden sorunları çözmelerini beklediğini, belirtti.

Cumhurbaşkanı konuşmasını şu sözlerle bitirdi:

Cumhurbaşkanının bağımsız olduğunu;

Cumhurbaşkanının kulis oyunlarına asla katılmadığını;

Cumhurbaşkanının Avrupa ve Atlantik konumlarından taviz vermediğini;

Cumhurbaşkanının kesin delillere dayanarak veto koyduğunu;

Cumhurbaşkanının devlette olup biten ve ilerleme ve yükselişe götüren, en küçük şeyle ilgili bile namuslu, şerefli ve dikkatli davrandığını halkımızın bilmesini isterim!

***

Bu arada yaklaşan Cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili 3 aday yükseldi. Bunlardan birisi Akademik Vodeniçarov, Bulgar Bilimler Akademisi Başkanlığından ayrılarak Cumhurbaşkanı adaylığını bir yıl önceden yani daha 2015’in Ekim ayında açıkladı.  Akad. Vodeniçarov, Bulgar Çarı III. Boris zamanından kalma, Nazi Almanya’sı fikir akımlarıyla bağlı, sağcı bir siyaset adamı olarak bilinir. Onun yönettiği bilimsel çalışma grupları Bulgar milliyetçiliğini çok ciltlik eserlerde toplayarak yayarken, sözde yurtseverlerin, Türk ve İslam düşmanlarının Valeri Simyonov başkanlığındaki (PF) partisi kuruldu. Şiddetli anti-Türk ve anti-İslam siyasi propagandasından ödün vermeyen “Skat” TV yayınları örgütlendi ve düşmanlık kusmaya devam ediyor. Bu akım (PF) partisinin ırkçılığa tırmanan milliyetçiliğini Borisov’un İkinci Kabinesine taşıdı ve hatta bakanlar kurulunda Türkiye’deki soydaşlarımızın seçime katılmasını önlemek ve 2 defa oy kullanmayanların seçim listelerinden çıkarılıp, vatandaşlıktan silinmesi işlemlerini başlatmak ve onların Bulgaristan’dan aldıkları emekli maaşlarının ve özürlülerin sosyal yardımlarının üstüne oturmak için yasa önerileri hazırlıyor ve GERB partisine de baskı yapıyorlar. Yapacak olduğumuz propaganda çalışmaların Bulgar milliyetçi-ırkçı, Türk ve İslam düşmanı, Türkiye hasımı güçlerin iç yüzünü sert eleştiriye tutmalıyız. Son Cumhurbaşkanı seçimlerinde Bulgar sağ cephesinin en aşırı milliyetçi ve Türk aleyhtarı adayı olan “Skat” TV ‘den Solakov ancak % 2 oy alabilmişti.

***

(ABV) adıyla bilinen ve geçen hafta hükumetteki tek bakanı olan Kalfin’i  görevden alıp kabineden ayrılan Bulgaristan için yeni alternatif partisinin Veliko Tırnovo il örgütü 2002-2012 arası 2 dönem  Cumhurbaşkanı olan Georgi Pırvanov’u  yeniden aday gösterdi. Oysa  2012 seçimlerinde Kalfin Sosyalist partinin Cumhurbaşkanı adayı idi ve şimdi de sol cepheden onun yükseltileceği konuşuluyordu.

Bildiğimiz kadarıyla 3. defa aday olmaya (Georgi Pırvanov) halen bazı yasal engeller var. Pırvanov, 1990 öncesi komünist partisinin konservatif (katı) kanadından olup, “Gotse” ismiyle siyasi polise Makedon’ya konusunda ajanlık yapmış, 1990’da aşırı sağ ve Türk düşmanı sloganlarıyla ün yapan “Bulgaristan Emek Partisi” kurucusu olup, daha sonra isim değiştiren sosyalist partiye geçerek, BKP varisi olarak Cumhurbaşkanlığı adaylığına yükseldiğinde, HÖH diretmelerine uyan Türkiye Cumhuriyetindeki soydaşlarımızın ve Bulgaristan’daki kardeşlerimizin oylarıyla ikinci turda seçilmişti. Moskova uşaklığı yapmış ve Boyko Porisov’un politik yükselme raylarına çekilmesinde belirleyici rol oynamıştır. Şu da var tabii, Bulgaristan 2004’te Türkiye’nin yardımlarıyla NATO’ya ve 2007’de Avrupa Birliği’ne G. Pırvanov’un Cumhurbaşkanlığı döneminde girmiştir. Memleketimizde totaliter komünist kırıntıların toplumumuzun dört bir yanında yaşamasında Pırvanov’un Putinci siyasetinin rolü büyüktür. ABV parti heyeti HÖH’ün 24 Nisan’da yapılan 9. kurultayına delege gönderdi.

***

Dikkati çeken üçüncü aday “21. yüzyıl” partisinin Mayıs başında yapılan kurultayında belirdi. Parti başkanı seçilen, sosyalist parti eski milletvekili, meslekten bir savcı olan Tatyana Donçeva, aynjı zamanda  partinin, “Cumhuriyet” hareketinin ve demokratik sol güçlerin  adayı oldu. Kurultaya katılan irili ufaklı 12 sol kanat parti ve örgüt temsilcisi Donçeva’nın adaylığına “Evet” dedi.

Bu güçler arasında “Cumhuriyet” hareketi önem kazanmaya başlıyor. Bu güçlerin savunduğu ana fikirde  1878’den önce Osmanlı devletinin bağrından bağımsız, egemen ve kutsal bir Bulgaristan çıkarma fikrine dönüş var. Onların itiraflarında kötülükler dış  güçler tarafından telkin ediliyor.

Reklamlar