2012-2017 dönemi Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, şimdiki Cumhurbaşkanı Rumen Radev’e anayasal hakkını kullanarak yeni Başsavcı seçme prosedürünü durdurma çağrısı yaptı. Bunun nedeni göreve sadece İvan Geşev’in aday olmasından dolayı rekabet eksikliği yaşanmasıdır.

Plevneliev, Cumhurbaşkanı olarak göreve geldiğinde bu göreve en az üç kişinin aday olması çağrısında bulunduğunu belirtti. Ayrıca toplumun adayların iş konseptlerinden haberdar olması için medya önünde dinlenmelerinde ısrar ettiğini anımsattı.

Plevneliev,” Cumhurbaşkanı’nı anayasal hakkını kullanarak yeni Başsavcı seçme prosedürünü durdurmaya çağırıyorum” dedi.

Şimdiki Başsavcı Sotir Tsatsarov’un görev süresi yılsonunda dolacak, 24 Ekim’de yeni Başsavcı seçimi yapılacak ve Başsavcı Yardımcısı İvan Geşev’in Başsavcı seçileceği neredeyse kesin bir şekilde biliniyor. Cumhurbaşkanı, Başsavcı atama kararnamesi çıkarır ve Başsavcı seçme kararının yeniden gözden geçirilmesi üzere Yüksek Yargı Konseyi’ne geri göndermeye karar vermesi, bu prosedürün geri alınmasına yol açabilir.

Plevneliev, tekrar Volkswagen’in yeni fabrika yatırımı için Bulgaristan ve Türkiye arasındaki mücadelede gelinen son durumla ilgili yorumda bulundu. Plevneliev’in ifadesine göre, böyle bir fabrikanın cirosu yaklaşık 6 milyardır, ancak hangi para biriminde olduğunu belirtmedi. Son haftalarda birkaç kez Volkswagen’in Türkiye’yi ortak seçmesinin, Avrupa Birliği’ndeki diğer ülkelere kötü bir sinyal vereceğini söyleyen Plevneliev, ayrıca Başbakan Boyko Borisov’un şirketin yatırım yeri seçimi konusunda baskı yapmaktan vazgeçme çağrısına da cevap verdi.

Plevneliev, “Alman medyası Bulgaristan’ın arkasında duruyor. Bu ne sıklıkla oluyor? Büyük stratejik proje yatırımları için ülkemiz seçilmemeye devam edecek, çünkü onları cezbetme azmine sahip değiliz. Oysa bu mücadele, halkın zenginliği ve refahı içindir” dedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar