Başbakan Plamen Oreşarski ve Başbakan yardımcıları bugün Meclis’te soruları cevaplamaları gerekirdi. Fakat yeterli çoğunluk sağlanamaması yüzünden oturumun kapatılması üzere bu olmadı. İki buçuk saat milletvekilleri Meclis’in gündemine alınacak konular konusunda tartıştılar ve bununla da kaldılar. plamen-oresarski-bulgaristan-basbakan

Meclis koridorlarında Başbakan, “Biraz endişe duyduğum tek şey, istifamı sunduğum zaman Meclis’te yeterli çoğunluğun sağlanıp sağlanmayacağıdır. Ay sonunda Meclis’te çoğunluk sağlandığı bir zaman seçeceğim.

2003 yılında siyaset alanında çok kısa bir deneyimim olmuştu. O zaman siyasetten ayrıldığımı söylemiştim. Bugüne kadar bu sözümde duruyorum. Hiçbir parti mensubu değilim ve böyle olmaya devam edeceğim” dedi.

Bankacılık sektörünün durumuyla ilgili olarak Başbakan şunları söyledi: “Son iki günde bankacılık sistemini kurtarmak isteyen çok kurtarıcıya şahit olduk. Onların arasında önceki hafta bankaların istikrarını bozmaya çalışanların çevrelerinden de kişiler vardı. Şu anda hiçbir bankanın likidite sorunu yok. Biz sürekli bu süreci izliyoruz. Maliye Bakanlığının sağladığı yaklaşık 1,2 milyar levalık likidite desteği, daha doğrusu likidite desteğinin birinci aşamasının hala kullanılmış değil. Bu durumda bankalara olan güven geri kazanılmıştır.

Bankalar bir kez daha likidite seviyelerinin yüksek olduğunu ve son yıllarda onlarla ilgili konuştuğumuz her şeyin doğru olduğunu kanıtladılar. Geçen hafta bir nevi sınav olan stres bankaların kendi kaynaklarıyla likidite ihtiyaçlarını karşılama gücüne sahip olduğunu gösterdi. Likidite desteği, banka sistemine olan güvenini sarsma girişimlerine karşı ek garanti sayılır. Şu anda banka sisteminin sahip olduğu parametreler ve ek likidite desteği göz önünde bulundurulursa, bu tür girişimler başarı olamaz”.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar