Ülkemizde maskeli ritüellerin kökeni, putperestlik dönemine dayanıyor ve bugün de Bulgar folklorunda önemli yere sahiptir. Genelde maskeli oyunlar Noel ve Paskalya Yortuları zamanına denk geliyor. Bulgaristan’ın farklı bölgelerinde Yeni Yıl, kışdan bahara geçişi simgeleyen Sirna Nedelya (Sirna Pazarı) ve Paskalya Perhizinin ilk haftasına denk gelen Todorina Nedelya (Todor Pazarı) günlerinde erkekler maskeli oyunlar düzenliyor. 2015 yılında Maskeli Oyunlar, büyük UNESCO ailesinin üyesi oldu.

Hem Bulgaristan’ın, hem de Balkanlar’ın en büyük maskeli ve geleneksel oyunlarının temeli 1966 yılında atılırken 1985 yılında ise uluslararası festival statüsünü kazanıyor.

Bu yıl da Pernik belediyesi, hem ülke içinden, hem de ülke dışından binlerce konuk ağırlıyor. 27. Surva Festivali 26 Ocak’ta başladı.

Pernik Belediye Başkanı Vyara Tserovska şunları paylaşıyor:

Konukları birçok hoş ve güzel sürprizler bekliyor. Zengin bir program hazırladık. Ülke genelinden 50’den fazla grup katılıyor. Hatta Makedonya, Slovenya, Sırbistan, İspanya olmak üzere tam 8 ülkeden konuklarımız var.

Pernik köylerinde geleneksel “Surva” yortusu 13 ile 14 ocak günlerinde kutlanıyor. Evlerin kapıları ardına kadar açık oluyor, yemekler, ekmekler çok önceden hazırlanıp misafirleri bekliyor. Survakari grubu, ev ev gezdikten sonra köy meydanına toplanır ve büyük bir ateş yakılır. Gelenek üzere ateşin üzerinden atlanır. Aslında Surva yortusu, dostların bir araya geldiği, nesillerin buluştuğu güzel bir bayramdır.

Pernik Belediye Başkanı Vyara Tserovska bölgedeki maskeler konusunda şunları anlatıyor:

Pernik bölgesinde maskeler tüy ile yapılıyor. Herşey, aynen eskiden olduğu gibi, deri ve doğal malzemelerden yapılıyor. Festival günlerinde ustalar da atölyelerini açacak. Bir maskenin yapılışı çok emek ve sevgi gerektiriyor. Bu maskeler hem korkunç, hem de iilginç olmalıdır. Her foklor grupta bir gelin, damat, kaynana ve kaynata, papaz vardır. Bular delikanlılarla ilgili ritüellerin olmazsa olmazlarındandır. Bunlar ortak figürler, ama gelenek her köyde farklı bir şekilde anlatılır ve oynanır. Penik’e davetlisiniz? Buyurun!

“Surva 2018” festivaline gelen konuklar, maskeli oyunlarla ilgili birkaç sergiyi ziyaret etme şansına da sahiptir.

 

Çeviri: Şevkiye Çakır, BNR

Reklamlar