Bulgaristan’da yaz tatilinin ardından parlamentonun ilk iş gününde binlerce gösterici başkent Sofya’da geniş çaplı gösterilere hazırlanıyor. Sabahtan itibaren binlerce gösterici otobüslerle Sofya’ya ulaşmaya devam ediyor.
parlamentonun-ilk-gunu-protestoYaklaşık 3 aydır devam eden hükümet karşıtı gösterilerden sonra hükümeti destekleyen gruplar da gösteri için başkente toplanmaya başladı.
Ülke genelinden hükümet alehtarı ve taraftarı göstericiler Sofya’ya gelmeye devam ederken, Başbakan Plamen Oreşarski hükümetine karşı protesto gösterisine başlayan yaklaşık bin kişilik bir grup parlamento binası önünde “İstifa” sloganları atmaya başladı.
Parlamento binasının girişi polis kontrolünde tutulurken, cıvardaki caddeler trafiğe kapatıldı. Güvenlik güçlerinin, hükümeti destekleyen ve aleyhine olan protestocu gruplar arasında çatışma çıkmasını önlemek ve provokasyona yol vermemek için iki grubun arasında güvenlik şeridi oluşturdu.
Yaklaşık üç aydır Avrupa Birliği’nin en yoksul ülkesi Bulgaristan’da, ülkedeki ekonomik şartlar ve kurulan yeni hükümete karşı protestolar aralıksız sürüyor. Plamen Oreşarski başbakanlığında, sosyalistler ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketinin (HÖH) kurduğu hükümet, mayıs ayından bu yana görevde bulunuyor. İki partinin görevde kalabilmek için aşırı milliyetçi Ataka partisinin de desteğine ihtiyaç duyuyor.
Sosyalist Başbakan Plamen Oreşarski, göreve geldikten sonra tartışmalı geçmişi ile tanınan ve medya patronu olan HÖH milletvekili Delyan Peevski’yi istihbarat örgütü Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (DANS) başına getirilmesi ile başlayan sokak gösterileri, Peevski’yi istifa etmek zorunda bıraktı. Ancak Peevski’nin istifasından sonra gösteriler dinmedi ve hükümet karşıtı protestolara dönüştü.
Nahit Doğu, Sofya
Reklamlar