YAŞAR TAŞKIN KOÇ

1972’de Bulgaristan’daki Müslüman Türk nüfusa yönelik operasyonlar yeniden hız kazandığında askerler ilk olarak Pomak köylerinden Barutin’i kuşattı. Köyün tarihsel bir anlamı, önemi vardı çünkü. Bu köy, 1876’da yaşanan Bulgar Katliamı’nın başlamasına neden olan Ahmet Ağa’nın köyüydü.

Ahmet Ağa’nın, üç kasabada bayrak çekip bağımsızlık ilânı üzerine çıkan çatışmalarda bine yakın Müslüman öldürüldü.
Bosna Hersek’teki savaş nedeniyle asker eksiğini bölgedeki Çerkes ve başıbozuklarla kapatıp isyancıların üzerine yürüyen işte o Ahmet Ağa olmuştu. Öldürülen Müslümanların karşılığını çok sert aldı. Tarihçiler 3 binle 12 bin arasında değişen rakamlar veriyor olaylarda ölenlerin sayısı için.

Osmanlı olayları durdurmak için Bulgar köylerine silah dağıttı, isyanı bastıranlara karşı çatışmalara bile girdi yer yer. Mahkemede 5 idam ve 64 falaka cezası verdi hatta.
Zaman zaman yaşanan bu ve benzeri çatışmalardan biriydi aslında olup biten.
Bu sefer öyle kalmadı.

İngiliz gazeteleri “Bulgar Dehşeti” diye manşetler atmaya başladı.
Kesif Türk düşmanı eski Başbakanlardan Gladstone’un başını çektiği kampanya sonunda Türkler Bulgaristan’da 50 binden 200 bine kadar değişen sayılarda insanı kesmekle suçlandı. Kitaplar yazıldı, tablolar çizildi, saf masum Hıristiyan kızları hareme kapatan tecavüz eden esir pazarlarında satan “şeytan katil Türk” imajı bir kez daha kazındı Batı insanının hafızasına, beynine.
Gladstone’un karşılık bulan ve İngiliz halkına bir başka ülke aleyhine ilk defa sokaklarda gösteri yaptıran asıl sebep Babıali’nin borçlarını ödeyemeyecek duruma gelip bir plan sunmasıyla ortaya çıkan Osmanlı tahvillerindeki değer kaybıydı.
Tarihsel her konuda olduğu gibi altında yine basit maddi çıkar vardı olup bitenlerin.

Victor Hugo, Charles Darwin, Oscar Wilde ve benzeri popüler isimlerin hararetle katkı sunduğu propagandanın ucuz, haksız ve hele şovmen Gladstone’un çok ikiyüzlü olduğunu yazan da Karl Marx’tı. Marx, “Muhammed’in çocuklarının bütün Hıristiyan sahtekarlara ve ikiyüzlü gaddarlık tacirlerine karşı aldıkları şerefli tutum” diyerek Türkleri övüyordu.
Gerçeğin ne olduğu da bu karşı çabalar da işe yaramadı.

Bulgaristan’da katliam yapan Türkler bir yıl sonra çıkan ve bizim 93 Harbi diye andığımız savaşta çok ağır bir yenilgi aldı. Rusların zaferi dışında geleceğe yönelik büyük sorunlar doğurdu bu mağlubiyet. İngiltere Ruslar daha fazla güçlenmesin diye aracılık yaparken Kıbrıs’ı ele geçirdi iki arada bir derede.
Mısır ve civarındaki Osmanlı hakimiyeti iyice zayıfladı.
Topraklarında hatırı sayılır Müslüman nüfus olan Bulgaristan ve civardaki kimi halklar artık fiilen bağımsız devlet olma yolundaydı.

Bulgar Katliamı senaryosunun altyapısını hazırlayan ekonomik sebepler devletin çöküşünü ve sömürülmesini hızlandıracak Düyun-u Umumiye ile sonuçlanacaktı.
Ama asıl sorun imzalanan Berlin Anlaşması’nın 61. Maddesi olacaktı.

Bu madde Osmanlı içindeki gayrımüslim azınlıklar sorununa Batı’nın müdahale etmesine imkân verecek bir esneklik taşıyordu.
Bağları ve otoritesi gittikçe zayıflayan Osmanlı’nın Balkanlar’dan geri çekilmesi bir yana şimdi birlikte yaşadığı Rumlar ve Ermeniler gündemindeydi Avrupa’nın.

Keza bugün Ermenilere karşı nasıl soykırım yaptığımıza dair 1915’in 100. Yılı vesilesiyle yeniden başlatılmaya çalışılan kampanyaya ta oralardan başlayarak gelindi.
1876’da yaşananlar Haçlı Seferleri’nden bu yana Batılının zihninde beslenen ve hiç silinmeyen bir Türk algısının bugün tartıştığımız 1915 Olayları’na bakıştaki tek yanlılığı yeniden hem algı hem devamlılığı içinde fiilen etkileyen tetikleyen kritik bir tarihtir.
İşin ucunu kaçırma konusunda “Hitler Türkler Ermeni soykırımından cezalandırılmayınca Yahudilere soykırım uyguladı”ya kadar varan saçmalıklar ya da önümüzdeki günlerde kimi ülkelerde resmen tanınacak soykırım ilânları ne o Bulgar Katliamı tiyatrosunu ve günümüze etkilerini ne 1915’te yaşananları ve tabii ki ne de 1910’dan itibaren Kafkaslar ve Balkanlar’da yaşananları görmekten yana değil.

Madem bu tarih hamurunu sevdiniz, emin olun madalyonun öteki yüzünü defalarca anlatacak kadar su var bu tarafta da.
Bakalım göreceğiz Bulgar Katliamı, Ermeni Soykırımı olmuş mu?
Her ne olduysa bu arada bu katil şeytan Türklere, Müslümanlara ne olmuş?
Başlangıç için ermenisorunu.gen.tr sitesinde yayınlanmaya başlayan belgelere, röportajlara, yazılara bakabilirsiniz meselâ…
Daha konuşacağımız çok şey var, meydanı boş sananlarla özellikle…

Reklamlar