On Avrupa üniversitesinden Bulgar dili araştırmacıları ‘Jivopisna Bulgaria- Farklı dillerde güzergahlar’ (Pitoresk Bulgaristan’) edebiyat atlasını oluşturdular. Atina, Varşova, Venedik, Viyana, Ljubljana, Plovdiv, St. Petersburg, Sofya, Strasburg ve Heidelberg’ten tanınmış bilim adamlarının yanı sıra uluslararası ekibe Bulgar dili ve kültürünü öğrenen üniversite öğrencileri ve doktora tezi hazırlayanlar da katılıyor.  

Ekiplerin kullandığı 9 dilde 14 ayrı edebiyat seyahati anlatılıyor.Her biri hakkında bilgi veren atlas, bu seyahatin haritasına yer veriyor, seçilen edebiyat sohbetlerini sunuyor.Ortaçağ döneminden ‘Pohvalno slovo za patriarh Evtimiy’ (‘Patrik Evtimiy hakkında övücü sözler’den başlayarak Petır Delçev’in ‘Trınski razkazi’ ( Trın Öyküleri) eserine kadar; Uyanış çağı yazarlarımızdan Petko Slaveykov’un şiirlerinden klasiklerimizden Peyo Yavorov ve Yordan Yovkov’a kadar ve şair İvan Tsanev, Ekaterina Yosifova, İvan Teofilov, Rumen Leonidov, yazar Georgi Gospodinov’un yaratıcılığına kadar farklı metinler bu atlasa dahil edilmiştir.

Her edebiyat güzergahı çift dilli olup Bulgarca’ya da çevrilmiştir. Bulgar dil uzmanı ekiplerince sağlanan metinler ise İngilizceye çevrilmiştir. ‘Edebiyat Atlası’nın tanıtımı 21 Ekim’de Berlin’deki Bulgar Kültür Enstitüsü’nde yapılacak. 

 

BNR

Reklamlar