Çağdaş Avrupa edebiyatının severleri bugün bayram havası içinde. 15 Mayıs 2013 “Avrupa Edebiyatı Gecesi” Bulgaristan’ın on şehrinde düzenleniyor. Çağdaş Avrupa yazarların eserleri üzerinde okumaların yer alacağı etkinlikte, edebiyatseverler toplanarak, kitapları ve yazarları tenkitte de bulunabilecek.

Çek Kültğr Merkezinin organize ettiği toplu okuma gecesi, AB EUNİC Kültür Enstütülerinin desteğiyle teşkilatlanıyor. Edebiyat gecesinde yazarlar, okurlar, tercümanlar, yayıncılar biraraya geliyor. Sofya, Plovdiv, Burgas, Varna, Veliko Tırnovo, Gabrovo, Pernik, Pleven, Ruse ve Şumen’de olmak üzere on şehirde toplu okumalar düzenleniyor.
15 Mayıs’ta etkinliğin 7. yılında Avrupa Başkentlerinin birçoğu bu edebiyat gecesini kutluyor. Avusturya, İngiltere, Polonya, Macaristan, Fransa, Hırvatistan ve Çekya’da benzeri edebiyat geceleri yapılıyor. Bulgaristan’ın bu projede ortakları Avrupa Komisyonu Temsilciliği, Avusturya elçiliği ve AB kültür enstütüleri. “Sofya-Poetiki” derneği de geceye genç Bulgar yazarlarından eserler tanıtacaklar. “Edebiyat gecesinde” edebiyatın karşılıklı kültür alışverişi, temasları kolaylaştıran ve aradaki engelleri aşan bir olgu olarak bakılıyor. Çek Kültür Merkezinden Margarita Rumenova anlatıyor:

“Sofya’da toplu okumaların yapılacağı “yuva” olarak adlandırdığımız on yer olacak. Kültür enstütğlerin amacı, kendi binası dışında yerleri seçmekti. Bunların entresan, önemli yerler olmalıydı. Örneğin Merkez Postane önü, Sofya Üniversistesi önündeki meydan gibi yerler. Bu yuvalarda, çağdaş Avrupa yazarlarının Bulgarca tercüme edilmiş eserleri seçilip, okunacak. Sofya’nın 2019 AB Kültür Başkenti projesine de bir ön adım ve edebi bakış olamsı hedefleniyor.

Türkçesi: Sevda Dükkancı – BNR

Reklamlar