Bulgaristan’da 16 Eylül günü okula başlayacak 64,000 ilkokul öğrencisi için hazırlıklar devam ediyor. Fakat bu deneyim her ailede farklı yaşanacak, zira bazı aileler pahalı okul malzemelerine binlerce leva harcarken diğerleri ise çocuklarının gerekli tüm malzemelerini zorlukla karşılayabiliyor.okul-malzemeleri

Bu farklılıkların ise öğrencilerin sosyal statüsünü belirginleştirerek çoğu zaman sınıflarda gerilime yol açtığı, öğretmenler ve psikologlar tarafından ifade ediliyor.

Sofya’dan bir ilkokul öğrencisinin annesi olan Maria Dimitrova, kızının bütün okul malzemelerine yaklaşık 500 leva (250 Euro) harcadığını söyledi.

“Bu parayla sırt çantası, defter, kalem, boyama ürünleri ve beden eğitim derslerinde kullanılacak spor kıyafetleri gibi malzemeler alınıyor” şeklinde konuştu.

En son istatistiklere göre Bulgaristan’da ortalama maaş aylık 790 leva veya 400 Euro civarında. Bu da bir ailenin, çalışan üyesinin aylık ortalama maaşının yarısını ilkokula adım atacak çocuğunu desteklemek için kullanması gerektiği anlamına geliyor.

Düşük gelirli ailelerde durum daha da kötü. Ailelerindeki her çocuk için aylık 35 leva (17 Euro) sosyal yardım alıyorlar ki bu, bir ailenin ve çocuklarının en temel ihtiyaçlarını dahi karşılamaya ancak yetebilir.

Psikolog ve Ebeveynler Derneği yönetim kurulu üyesi Yana Alexieva, ailelerin gerektiğinde daha tutumlu olabileceklerinin altını çizdi.

“Bir ilkokul öğrencisini 50 leva (25 Euro), 300 leva (150 Euro) veya 3,000 leva (1,500 euro) ile de okula hazırlayabilirsiniz – bütün bu örnekleri gördük” sözlerinin ardından “O kadar parası olmayan ve çocuğunu okuldaki ilk gününe hazırlamayı başaran ve çocuğuna ihtiyaç duyduğu herşeyi sunan insanlar var. Fakat aynı zamanda çocuğun ihtiyacı olup olmadığına bakmaksızın aşırı düzeyde pahalı çantalar alanlar da var” değerlendirmesini yaptı.

Vratza’dan ortaokul öğretmeni Svetla Kotzeva, okullarda sosyal statünün göze çarptığına işaret etti.

Kotzeva, “Fark sadece kıyafetlerde değil ama aynı zamanda cep telefonlarından yedikleri yiyecekler ve beraber oynadıkları çocuklar gibi en temel özelliklere kadar heyşeyde çok açık. Çocuklar arasındaki sosyal statü farklılıkları gerilime yol açıyor ve çoğu zaman da saldırganlığı tırmandırıyor” düşüncesinde.

 

setimes

Reklamlar