“Kalite Eğitim İçin Bir Araç Olarak Genç Öğretmenlerin Desteklenmesi” konulu uluslararası konferansta konuşan Bulgaristan Öğretmenleri Sendikası (SBU) Başkanı Yanka Takeva,”En başarılı öğrencilerin büyük bir bölümü, yüksek öğrenimi tamamlayıp öğretmen olmak istemiyor” diye kaydetti.

Halihazırda Bulgar okullarında 93 bin öğretmen çalışıyor, ancak 8 yıl sonra onların 39 bin’ i emekli olacak. Bu sayı, okullarda görevli tüm öğretmenlerin yüzde 40’ını oluşturuyor.

Takeva, şu anda Bulgaristan eğitim sistemi dahilindeki toplam 93 bin öğretmenden 85 bin ’in yüksek lisans eğitimine, yüzde 24’ünün yüksek bir eğitim derecesine ve yüzde 12’sinin ise ikinci bir yüksek öğrenime sahip olduğunu açıkladı.

Fakat 8 yıl sonra yetersizlik, yüksek seviyede olacaktır.

Takeva, “İşte bu yüzden önümüzde duran büyük sorunlardan biri, bu mesleğin seçilmesidir, pedagoji eğitimini tamamlayıp, öğretmenlik mesleğini devralmaları için gençleri nasıl motive edeceğimizdir” diye izah etti.

Takeva’nın ifadelerine göre ikinci büyük soru, genç öğretmenlerin bir okul ortamına girdiklerinde sürdürülebilirlik olabilmesi için nasıl ve ne şekilde motive edilmeleri gerektiğidir.

Bugünkü toplantıda bu konu tartışıldı ve yarın uluslararası forum katılımcılarının bir sonuç bildirgesi açıklamaları bekleniyor.

Takeva’nın ifadelerine göre, bu belge ülkemizde kaliteli kapsayıcı eğitimin geliştirilmesi ve kadrolamasının sağlanması için son derece önemlidir.

SBU Başkanı, sadece 6 yüksek öğrenim kurumunun yaklaşık 20 bin geleceğin öğretmenini hazırladığını, ancak bunların sadece yüzde 50’sinin eğitim sistemine dahil olduğunu belirtti.

Takeva, konuşmasının sonunda, “Önümüzde bu büyük eksiklik var, gençleri eğitim sisteminde sürdürülebilirlik için nasıl ve ne şekilde motive edeceğiz, ama bu yönde gelişen politikaların, burada yabancı heyetlerin ve Bulgar heyetlerinin sunacağı raporların, en azından bence öyle, bu problemin çözümü için yeşil ışık yakacağına derinden inanıyorum” dedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar