ÖDEME VE MENKUL KIYMET MUTABAKAT SİSTEMLERİ, ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARI HAKKINDA KANUN İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ YASALAŞTI

Değerli dostlar,

Ödeme alanına ilişkin BDDK’daki yetkilerin TCMB’ye devredilmesinin önünü açan, Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği kurulmasını öngören vb. düzenlemeler içeren Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, dün gece Genel Kurul’da kabul edildi.

Kanunun öne çıkan maddelerini ve detaylı halini bulabileceğiniz linki sizlerle paylaşıyoruz.

Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Aşağıdaki Düzenlemeleri İçeriyor;

  • Ödeme sistemlerinin hızlı gelişmesi, sistem içindeki değişikliklerin çok hızlı ortaya çıkmasından dolayı, ödeme alanına ilişkin BDDK’daki yetkiler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına devredilecek.
  • Ödemeler alanında faaliyet gösteren kuruluşların denetiminde TCMB ile MASAK’ın birlikte çalışması sağlanacak.
  • Meslek mensuplarının birbirleriyle ve ödeme hizmeti kullanıcılarıyla ilişkilerini düzenlemek amacıyla Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği kurulacak.
  • Elektronik para kuruluşlarının bankalara yatırdıkları fonların, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdinde bloke edilmesi uygulaması kaldırılacak.
  • Ödeme hizmetleri kapsamında alınan ücret, masraf, komisyon ve diğer menfaatleri belirleme, sınırlama veya serbest bırakma yetkisi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına verilecek.
  • Düzenlemeyle sınırlı kullanım alanı olan ödeme araçlarının bazı durumlarda ödeme hizmeti kapsamına alınması konusunda Merkez Bankası yetkilendirilecek.

Daha detaylı bilgi için;

https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem27/yil01/ss117.pdf

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Selam ve saygılarımla…

 

Av.Bülent TURAN
Çanakkale Milletvekili
AK Parti Grup Başkanvekili

Reklamlar