Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ile Sanayi Bakanı Korneliya Ninova, Rusya’ya uygulanan yaptırımların ve Rusya tarafından karşılık olarak uygulanabilecek yaptırımların Bulgar ekonomisi için doğuracağı sonuçları görüşmek üzere işverenlerle bir araya geldi.

İşverenler, savaşın bölgeden hammadde tedariğini zorlaştırması ile ilgili endişelerini paylaştı. Bunun dışında gaz tedariğinin durması halinde Bulgar malları zamlanarak rekabet gücünü yitirecek. Ulaşım ve lojistik problemlerinin yaşanması ve askeri eylemlerden dolayı sözleşmelerin uygulanamaması ihtimali mevcut.

İşverenler enerji tazminatlarının Nisan ve Haziran ayları arasındaki dönem için uzatılması ve Ukrayna sınırında mahsur kalan taşıt araçları problemine çözüm getirilmesi için destek istediler.

Ukraynalılar’ı istihdam etme hazırlılığını ifade eden işverenler, Rusya ve Ukrayna’dan metal ve saire hammaddelerin ithali ve mal ihracatı için koridorların sağlanmasını talep ettiler.

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Ninova, işveren örgütlerine hükümetin devlet yedeği hazırlığı, Ukraynalı vatandaşların kabulü ve Bulgar şirketlerine lojistik destek verilmesine yönelik aldığı önlemlere dair bilgi verdi.

Bu bağlamda Bükreş Ticaret Temsilcisi, Bulgaristan ve Ukrayna vatandaşlarına destek vermek üzere bakanlık tarafından Ukrayna sınırına gönderildi.

Bakan Ninova, işverenlerin Kalkınma Planı’nda daha fazla finansal araç taleplerine destek verdi. Ninova, Bulgar ekonomisinin yeni kredilere değil, doğrudan desteğe muhtaç olduğunu vurguladı. AB Komisyonu’nun orantının ne olacağına dair kararı Bulgaristan hükümetine bıraktığını belirten Ninova, orantının Bulgaristan müteşebbisleri ve üretim lehine olması gerektiğini vurguladı. 

BNR

Reklamlar