11 Ocak tarihine kadar Milli Sanat Galerisi’nde “Sembolik Manzaralar” /Doğanın Gizli Gücü/ adlı ilginç bir sergi görülebiliyor. Sergi, Bulgar kültür tarihinin büyük isimlerinden biri olan akademisyen Nikolay Raynov’un doğumunun 125. yılına adanmıştır. Nikolay Raynov, farklıtürlerde yazan edebiyatçı, dünya folklor yazarı, çevirmen, ressam, edebiyat ve sanat eleştirmenidir. Nikolay Raynov, İlahiyat Fakültesi’nde okuyor, felsefe okuyor, grafik bölümünden mezun oluyor.

Sanat uzmanı olan ve sergiyi kuran Plamena Dimitrova-Raçeva, Bulgaristan Radyosu’na verdiği bir demeçte “Nikolay Raynov, ansiklopedik ilgileri olan bir kişidir. Raynov’un tarihçi ve araştırmacı olarak çalıştığı görsel sanatlar alanında eşi yoktur. Nikolay Raynov’un bu ilgileri sanatın manevi özüyle ilgilidir” diyor. Çok geçmeden önce Raynovi ailesinin arşivinde Nikolay Raynov’un torunu Diyana-Mariya Raynova’nın yanında, Plamena Dimitrova-Raçeva, el yazmalarından biriyle, daha doğrusu 11. asrın mimarisi tarihi üzerine notlarla başlayan bir defteriyle tanışıyor. Defterin sonraki sayfalarında “Şifalı Otların Gizli Gücü” başlıklı bir bölüm de var.

Снимка

Plamena Dimitrova-Raçeva, şunları anlatıyor: “Şu ana kadar hiç kimse Nikolay Raynov’un şifalı otlarla tedaviyle ilgilendiğinin farkında değildi. Ama aslında bunun, eskiden bitki ve şifalı otların kullanılması ve onların antik dünyadaki dini anlamda uygulanması için bilgi veren çok ilginç bir el yazması olduğu ortaya çıktı. Nikolay Raynov’un astroloji ve teozofi ile uğraştığını biliyoruz. Kendisi, 1930 yılında Teozofi Derneği’nin kurucularından biridir. Aslında bu el yazması, şifalı otlar üzerinde çok farklı bilgiler veriyor ki bu bilgiler, şifalı otların pratik kullanımını ve tedavi gücünü aşıyor.”

Plamena Dimitrova-Raçeva’ya göre Nikolay Raynov’un defteri, ressamın kır çiçekleri tablolarına yönlendiriyor. Nikolay Raynov’un yıldönümü vesilesiyle resimlerinin birçoğunun çekilmiş varyantını içeren “Nikolay Raynov – Işığın Elçisi” adlı kitap çıktı. Kendisinin, bir fitoterapi ders kitabında yer almak üzere farklı şifalı otlar resmettiği ortaya çıkıyor. Söz konusu resimler, fitoterapi ders kitabında korunmuştur, ama orijinallerinin nerede olduğu bilinmemektedir.

Plamena Dimitrova-Raçeva, kır çiçekleri tablolarının, Bulgaristan’da farklı galerilere ve özel koleksiyonlara ait olduğunu tespit etti. Sözlerine göre bu Raynov’un bu eserleri, el yazması ile örtüşüyor. Söz konusu tablolarda ön planda şifalı otlar, arka planda ise doğa, bitkiler, dağlar ve bulutlar resmedilmiştir.

Снимка

Plamena Dimitrova-Raçeva, şunları da belirtiyor: “Nikolay Raynov, el yazmasında çok ilginç ve derin bir araştırma yapmıştır. Benim için bu araştırma heyecan vericiydi, çünkü ilk defa bitkiler hakkında bilgiler edindim. Nikolay Raynov, bitkilerin hayatından bahsediyor, çünkü bitikler, gıda olarak hangi maddeye ihtiyaç duyduğunu, nasıl gelişmesi gerektiğini, nasıl birlikte yaşayacağını biliyor. Bu da çok ilginçtir, çünkü insan bu el yazmasını okuduktan sonra bu dünyada her şeyin ahenk içinde yaşadığını anlıyor. İnsan ayrıca bu dengeyi anlaşmazlığı ve aptallığı ile bozabiliyor veya bu ahengin bir parçası olabiliyor. Raynov, bu bilgilere ulaşan ve doğanın gizli yasa ve güçlerine başvuran kişiler için örnek veriyor.”

Nikolay Raynov’un el yazmasında mesela bir bitkinin belli bir burç simgesi altında olduğunda bu bitkinin belli içerikleri ve tedavi gücü, çiçeklerin ne gibi nitelikleri olduğu yazılmıştır.

Çeviri: Rayna İvanova

Reklamlar