Bugünkü çocuklara heyecan veren nedir? Bu sorunun cevabı hiç te basit değil. Vakitlerinin büyük bir bölümünü elektornik cihazlara bakarak geçiren çocuklar, sokakta yürürken bile gözlerini bir an olsun ekranlardan ayırmıyor, yanlarından geçenlerin yüzüne bakmıyorlar. Açık havada oynanan oyunlar ve macera tutkusu, yerini çoktandır sanal alemdeki iletişime bıraktı.

СнимкаBu durumu kesinlikle kabullenmek istemeyen Bilyana Trayanova, çocuklara yönelik “Harişa” başlıklı macera kitabı dizisini yazdı. Oyuncu olup boş zamanlarında dünyayı gezen Bilyana,şunları paylaştı:

“Uzun zaman kendi çocuklarımı ve arkadaşlarımın çocuklarını izledim ve bizim aynı yaştayken okuduğumuz kitaplarla ilgilerini çekmenin neredeyse imkansız olduğunu anladım. Çok bilgili olan ve çok dinamik yaşayan bugünkü çocuklar bilgiyi hızla tüketip işleyebiliyorlar. Dolayısıyla kitap yazarken çocuklara ilk vermek istediğim şey çok heyecan verici ve sürükleyici bir hikayeydi. Uzun tasvirle ve sıkıcı anlatımla onların ilgisini çekmek imkansızdır. Internette bir tık’la herşeye erişebilen okuyuculardır bu. İşin en zor tarafı da bu aslında, çünkü edebiyat eseri yazmaktan çok çocuklara kitap sevgisini tekrar edindirmeyi amaçlayan bir proje üzerinde çalıştım” diyor “Harişa” başlıklı macera kitabı dizisinin yazarı ve şunu da ekliyor: Yeni kültürler, yeni dünyalar tanımak, doğaya yakın olmak ve incelemek sonsuz bir heyecan kaynağıdır ve dünyaya karşı meraklı olmayı çocuğa en erken yaşta öğretmek lazım.

СнимкаСнимкаDizide yer alan her hikaye dünyanın farklı bir köşesinde gelişiyor. Kitapların baş kahramanı olan 8 yaşındaki bir çocuk devamlı yeni yerlere giderek yeni insanlarla tanışıyor, yeni beceriler ediniyor. Her kitapta macera hikayesinden başka ilgili kültürün tanınması ve o ülkede hayatta kalmak için nasıl davranılması gerektiğine dair bir kitapçık da bulunur.

Bilyana, seyahat etmenin insanı hayata bağlayan bir şey olduğunu düşünüyor. 50’den çok ülkeyi ziyaret etmiş bulunan kadın, bazı yerlere defalarca dönerek her seferinde yeni şeyler keşfettiğini söylüyor. Nereye yol alırsa alsın asla ön hazırlık yapmadığını paylaşan Bilyana, herhangi bir beklenti içinde olmadan gördükleri karşısında hayret etmeyi tercih ediyor. Gittiği yerlere dair satın aldığı kitapları ise dönünce okuyor.

Fotoğraflar: özel arşiv

Çeviri: Tanya Blagova

Reklamlar