Eğridere(Ardino)’nin Gorno Prahovo (Yukarı Tosçalı), etraf köyler ve Türkiye, Belçika, Hollanda, İspanya, Portekiz’e göç etmiş yaklaşık 500 kişi Nasuflar Sırtı adlı yerdeki çeşme yakınında yapılan geleneksel sağlık ve bereket mevlidine katıldılar. nasuflar-balkan-sehitliği

Etkinlikte Kur’an-ı Kerim’den ayetler ve mevlit okundu. Bu yerde 101 yıl önce Balkan Savaşı esnasında yerli Türkler öldürülmüştür. Müslümanlar onların anısına da dua okuyup, saygı gösterdiler. Dini adet rahmetli yerel Cami Encümenliği Başkanı Niyazi Emin ve Yukarı Tosçalı’nın eski muhtarı Mümün Emin’in girişimiyle 1996 yılından beri yerine getiriliyor.

Mevlitte Eğridere(Ardino) Belediye Başkanı Resmi Murat ve yerel Meclis Başkanı Sezgin Bayram da hazır bulundular. Dini etkinlik, Türkiye’de faaliyet sürdüren Tosçalılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve yerel Cami Encümenliği tarafından organize edildi.

Usta aşçı Sabri Mehmet 20 kazan pilav hazırladı. Keşkek mevlide gelen insanlara dağıtılınca, kalan yiyecek de evdeki insanlara gönderildi. Gorno Prahovo muhtarı İbram Murat, “Et masrafları Edirne’den Kadir Appaz, pirinç ise İzmir’den Alenenver Resmi tarafından sağlandı. Belçika’nın Antverpen şehrinden iş adamları Metin Murat ve Kırcaali’den Kadir Aptikadir ayran, Gorno Prahovo’dan Ramis Kasim ise ekmek bağışında bulundular” diye belirtti. O, Nasuflar Sırtı’na yaşlı kimseleri ulaştıran Kartal otobüs şirketine de kalbi teşekkürlerini sundu.

İstanbul Tosçalılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından bağışlanan özel şapka ve tükenmez kalemler dağıtıldı.

Dernek Başkanı Aynur Güler, bu etkinliğin amacının bölgeden insanların birbirleriyle yakınlaşması, birbirlerinin sevinç ve endişelerini paylaşması ve bu girişimin nesilden nesle aktarılması olduğunu kaydetti.

54 yaşındaki Refiye Yakub, 1969 yılında Mleçino’dan (Sütkesiği) Bursa’ya göç etmiştir. O, “İlk defa bu mevlide geliyorum. Çok güzel bir gelenek. İnsanlar kendi özüne dönmüş” diye paylaştı.

 

Güner Şükrü – Kırcaali Haber

Reklamlar