15. kez Sofya, “Duyuyorsun” başlığı altında işitme engelli çocukların eğitimi ve rehabilitasyonu konulu uluslararası bir bilimsel ve pratik konferansa ev sahipliği yaptı.

Bulgaristan, Yunanistan, Romanya ve Sırbistan’dan doktorlar, konuşma terapistleri, rehabilitasyon uzmanları, özel eğitimciler ve uzmanlar, tam olarak işitme engelli kişilerin, tekrar duyma yeteneğini kazanması ve normal bir yaşam sürdürmesini sağlayan devrim niteliğindeki tıbbi başarılara odaklandı.

Bilimsel forum, Sofya’daki ve Bulgaristan’daki ilk koklear nakli yapılmasının 20. yıldönümünü kutlayan bir dizi etkinliğin parçasıydı. Kampanyanın organizatörleri, bugünlerde bu tıbbi sorunun çözülmesinin mümkün olduğunu hatırlatırken, ancak bunların hepsi devletin yanı sıra hastaların ve ailelerinin istek ve çabalarına bağlı olduğunu söyledi. Bulgaristan’da, sağırlığı tespit edilen insanlar 400 binden fazla ve eğilimler 2050 yılına kadar artacağını gösteriyor. Şu anda bunlardan 40 bin tanesi çocuk. Yaşla birlikte işitme sorunları artıyor, dolayısıyla 65 yaş üstü Bulgaristan vatandaşının üçte ikisi ciddi işitme sorunlarından muzdarip.

İstatistikler, Bulgaristan’da 20 yıl boyunca 700’den fazla koklear implant yapıldığını gösteriyor. Bu, sağırlığı ilan edilen kişilerin küçük bir kısmıdır. İşitme sorunu olan yenidoğanların sadece  % 25’inde koklear implantlar vardır. Bizde koklear implant ithal eden biricik şirketin temsilcileri, sistemdeki tüm birimlerin – ebeveynler, hastalar, implant üreticileri, rehabilitasyon cihazları ve Sağlık Kasası arasındaki iletişim ve işbirliğinin daha iyi sonuçlar elde edebileceğine inanıyor. Bir implant sayesinde duyan vatandaşlarımızın neredeyse hepsinin ilk danıştıkları insan Sofya’da tıp mühendisi Todor Abadjiev.15 yıldan fazla bir süredir, her hasta için en iyi bireysel çözümü bulmak için doktorlarla çalışmaktadır.Bunlar çoğu yaklaşık bir yaşlarındaki  çocuklardır, onlar ise özel dikkat ve sabır isterler.

“Ebeveynler beni sadece teknik konular için değil,cihazının  maksimum yararına ulaşılabilmek için de arıyorlar. Çalışmamın teknik kısmı, uzmanlar olarak bu implantların teknik parametrelerinin ve yararlarının ne olduğunu açıklamak, ebeveynlerle ön görüşmelerden başlıyor.

Bir sonraki adım, ameliyat öncesi kontrol etmektir. Sonraki ayarlar da vardır. Doktorlarla birlikte, böyle bir cihaza sahip bir çocuğu olan ailelerin ayrılmaz bir parçası oluyoruz.

Temsil ettiğim şirket, teknolojik ilerleme çok hızlı olduğu ve küresel ölçekte ortaya çıkan en son gelişmelerden her zaman haberdar olmamız gerektiği için her yıl bu sistemlere yeni bir model sunmaya çalışıyor. Doğal işitme yeteneğinin yerini alamayız, ancak maksimum şekilde buna yaklaşmak itseriz.”

Bulgaristan’da işitme cihazı takma deneyimi, son yıllarda koklear implantları olan insanların büyük bir oranının tam olarak adapte olduğunu ve çalışabilen ve topluma yararlı olabilecek vatandaşlara dönüştüğünü göstermektedir.

“En küçük çocuklar bile duyabilme algısına alıştılar. Ve sadece birkaç saniye süren pil değiştirmek gibi en küçük sorun bile, aşırı rahatsızlığa neden oluyor. Bu yüzden her türlü teknik sorunlardan kaçınmaya çalışıyoruz.

Bu tip implantta yaşamı tehdit edici bir unsur yoktur ve ortaya çıkabilecek herhangi bir teknik soruna genellikle bir çözüm vardır. Ve bu hassas cihazın faydası çok büyük, bu yüzden maksimum hasta sayısına ulaşabilmek  çok önemli. ”

 

BNR

Reklamlar