25 Eylül 2013 tarihinde Ardino’nun Mleçino (Sütkesiği) köyüne su temin projesinin Kırsal Kesimlerin Kalkınması Programı gereğince Avrupa Kırsal Kalkınma Tarım Fonu tarafından finanse edilmesine ilişkin sözleşme imzalandı. mlecinooSözleşme Devlet Tarım Fonu, Ardino Yerel Girişim Grubu ve Ardino Belediye Başkanı Resmi Murat tarafından imzalandı.

Proje kapsamında Mleçino köyünde su şebeke boruları ve tesisleri kurulup, yeniden yapılandırılıp onarılacak. Böylece Belite Brezi Turistik Merkezi’nde bulunan su deposundan köye su götürülecek ve tamamen susuzluk sorunu giderilmiş olacak.

Proje için 178 993 leva miktarında hibe desteği sağlanmaktadır. Mleçino köyünde su boru hattı geçen asrın 60’lı yıllarının başında inşa edilmiştir ve yenilenmesi şart. Özellikle yazın yerel su kaynaklarının debisi oldukça düşüyor ve köy sakinlerinin evlerine iki günde bir su gidecek şekilde su rejimine giriliyor.

Mleçino’ya su temin edilmesi için Belediye yönetimi 5 yıldan beri çalışmalar yürütmektedir. 2010 yılında projenin finanse edilmesi GERB yönetimi tarafından durduruldu.

Mleçino’dan sonra Belediye yönetimi Gorno ve Dolno Prahovo ve Başevo (Hallar) köylerinin bulunduğu bölgelere de içme suyu temin edilmesi için çaba gösterecek. Ağustos ayının sonunda Ardino Belediyesi, Çevre ve Su Bakanlığı’ndan Tırna köyü arazilerinde bulunan Yayla Doruğu adlı yerde kurulacak su kuyusundan yeni su alımı tesisleri sayesinde yeraltı suyu temin edilmesine ilişkin izin aldı.

 

Güner Şükrü – Kırcaali Haber

Reklamlar