Mitko ve Vladimir Mitevi kardeşler. Batı Bulgaristan’ın Sofya etrafındaki Şopluk denen bölgeden en ünlü çağdaş folklor ses sanatçılardır. Vladaya köyünde doğdular. Vladaya, Vitoşa dağının eteklerinde bulunan Sofya belediyesi içerisinde bulunan şirin bir yer. Günümüzde de burada oturuyorlar. Vladimir okuma evinin sorumlusu, Mitko belediye memuru.

Bundan on yıl önce onların söylediği otantik şarkılar ve ustalığı o sırada müzik akademisinde tez hazırlayan Viktoriya Zaharieva’nın ilgisini çeker. Öğretmeni olan prof. Dimitrina Kaufman’ın tavsiyesi üzerinde Viktoriya Vladaya köyüne gider. Mitevi kardeşleri ile tanışır, şarkılarının kayıdını yapmaya başlar ve diploma tezini tamamlar. Bundan sonra Mitevi kardeşlerinin yeteneği sadece bir diploma tezine sığmayacağını anlar ve kitap yazmaya başlarlar. Kitabın başlığı ‘ Mitevi kardeşler – Vladaya köyünün müzik folklorunun geleneklerinin taşıyıcıları’ .Mitko diyor ki, kaç seneden beri konser veriyor, festivallere , şenliklere katılıyoruz, işte zaman geldi ki, şarkılarımıza adanan bir kitap çıktı, onunla ‘Kardeşim uzun yıllardan beri Vladaya köyü okuma evinde çalışıyor. Yerel müziği söyleyen bütün şarkıcılar, gruplar okuma evinden geçer. Herkesten bir şeyler aldık ve en eski şarkı söyleme tarzında şarkılarla ilkin Koprivştitsa şenliğine gidip sahneye çıktık. Aslında bizim katılmamız tesadüfen oldu. Bizi keşfeden ünlü müzikolog Rumyana Tsintsarska’dır. Bizi beğendi, folklor etkinliğine katılmamızı istedi. Israr etti. Bu 1981 yılında oldu. O sırada çocuktuk.

Mitko’nun oğlu da müzisiyen. Müzik akademisinden mezun, müzik pedagog olarak çalışıyor. Mitevi kardeşlerine adanan kitabın yazılmasına çok yardımda bulundu:

‘İlk kez sanata adanan yaşam hikayeleri hakkında bütün ayrıntılar bir yerde. Kitapta anlatılan konserlerin çoğu yurtdışında. Bu Bulgar folklorunun ne kadar çok takdir edildiğinin bir kanıtıdır. Kitapta Vladaya köyünün etnografya özellikleri de iyi anlatılmış. Çok güzel fotoğraflar var. Ama benim için eski şarkıların nota ve metinleri ile deşifre edilmesi en değerlidir. 140 kadar şarkı var. Kitaba bir disk de ekli. ‘

Şarkıcılığın dışından Mitevi kardeşler 2006 yılında Vladimir’in fikri üzerine bir festival örgütlüyorlar. Festival folklorda nesilden nesile taşınan gelenekleri tanıtıyor. Vladaya köyü sahnesine amatörler çıkıyor, bütün aileler, sülaleler şarkı söylüyor, dans ediyor. Aynı eski zamanlarda olduğu gibi.

Türkçesi:Müjgan Baharova

Reklamlar