50 köyü ziyaret eden “Bulgar tarihi” Derneği’nin genç ekibi unutulan rivayetleri ve efsaneleri köyülülerden dinledi.
Photo: özel arşiv

Onlar genç, enerji ve azim dolu insanlardır. Onları bağlayan ise dostluk, vatanseverlik, kökenlerimize olan ilgi ve de Bulgar ruhunu yaşatmak isteğidir. Mario, İvan, İvomir, Martin, İvo, Elena ve Denitsa, www.bulgarianhistory.org sitesinin kurucularıdır. Gençler bir yıl içinde kendi belgesellerini 30 kez tarihsever izleyicilere gösterdi, 50 köyü ziyaret ederek yerli halkın hikayelerini çekti, Sofya sokaklarına 100’den çok açıklayıcı tabela koydurdu, bir kitap çıkardı, 100 makale yayınladı ve 40 video klip çektiler.Diğer birçok inisyatif olduğu gibi bu kez de herşey facebook’ta başladı. Bundan 3 yıl kadar önce o sırada Fransız Lisesinde okul arkadaşı olan Mario ve İvan, sosyal paylaşım sitesi üzerinden geçmişe olan ilgisini paylaşmaya karar verdi. Böylece gençler için de beklenmedik bir şekilde iş, site oluşturulmasına ve “Bulgar tarihi” derneğinin kurulması boyutuna ulaştı.

Снимка

“Bizim için tarih hobi, zevk ve millet olarak özgüven kaynağıdır” diyor Denitsa. Gençler, geçmişimizin bilinmeyen sayfalarını cazip ve anlaşılır bir şekilde anlatmayı hedef güdüyorlar.

“Sitede kısa belgeseller ve video klipleri bulunabilir” diyor Deni ve şunu da ekliyor: “Arşivler konuşuyor” köşesinde ise yapılan konuşmalara, asker mektuplarına, ilginç olan, fakat ders kitaplarında bulunmayan her şeye yer veriyoruz.

Yazılarda ilginç olaylar anlatılıyor, unutulmaya yüz tutan efsaneler hatırlatılıyor, tarihe damga vuran ilginç kişilerle ve “Bulgar usulü sosyalizm” köşesinde yakın geçmiş anlatılıyor. Geçen yılda gençler “100 kişide Bulgar tarihi” başlıklı ilk kitabını da çıkarmayı başardılar. Kitapta Bulgarlar’ın dışında devletin kalkınmasına katkı sağlamış olan yabancılar da anlatılmaktadır. Ülkemizde 20 yıldan uzun süre yaşamış olan ve Bulgar gönüllülerine ulusal birleşme mücadelesi yolunda rehberlik eden İsviçreli Luis Ayer’in kişiliğinden esinlenen gençler, hayatını konu eden bir belgesel çektiler. “Bulgar kalpli İsviçreli” adlı film, ülkenin çoğu büyük şehrinde izletildi ve büyük beğeni kazandı.

“Pek bilinmeyen bu adam kurtuluş sonrasında Bulgar toplumunun gelişmesine büyük katkılar sağladığı için belgesel çekmek istedik” diyor İvo ve şunu da ekliyor: Yabancı olmasına rağmen Bulgar halkının davasını paylaştığı için kişiliğinden çok etkilendik.

Снимка

Genç ekibin kendini verdiği başka bir proje ise “Bulgar okullarını dolaşalım” projesidir. Şu ana kadar ülkenin 40 şehrinde 50’den çok vatanseverlik dersi verildi. Sofya’nın sokaklarında sokak adının nereden geldiğine ilişkin Bulgar ve İngiliz dilinde kısa açıklamalar içeren tabelaların konulması fikri de Başkent Büyük Belediyesinin desteği ile hayata geçirildi.

Gençlerin ilgiye diğer diğer bir inisyatifi ise “Efsaneler hayata dönüyor” adlıdır. Kısa video kliplerde küçük yerleşim birimlerinin sakinleri ve yöre bilimcileri, mucizevi ikonlar, şifalı su kaynakları, cesur kızlar ve voevodalara dair rivayetler ve efsaneler anlatıyorlar. Ücra ve küçük yerleşim merkezlerinde hayat gayet sönük olduğu için oradaki rivayetleri yaşatmak istiyoruz, çünkü bu rivayetler daha geniş çevrelere kazandırılmayınca geri dönülmez bir şekilde kaybedilecek, diyor İvo.

Fotoğraflar:özel arşiv

Çeviri:Tanya Blagova

Reklamlar