5 Ekim tarihinde düzenlenen erken genel seçimle seçilen 43. Halk Meclisi, Pazartesi günü ilk oturumunu yaptı. İlk oturumda milletvekilleri Anayasa’ya ve ülke yasalarına uymaya yemin ettiler. Demokratik değişikliklerden bu yana ilk defa Meclis’te 8 siyasi oluşum temsil edilmektedir. Milletvekillerinin üçte biri kadarı Parlamento’ya ilk defa giriyor. 43. Halk Meclisi’nde 194 erkek ve 46 kadın vardır. Buna karşın Meclis Başkanı olan Tsetska Tsaçeva, ülkemizde Parlamento tarihinde tek kadın olup bu görevi iki kere yapan ilk başkandır.

Anayasa gereği oturumun tören kısmı, en yaşlı milletvekili olan “BSP – Sol Bulgaristan” mensubu Stefan Danailov tarafından yönetildi.

“Kubrat’ın “Birlik güçtür” şeklindeki vesayetine sadık bir damla kan varsa kalplerimizde zihinlerimizi ve güçlerimizi birleştirmeliyiz, çünkü hiçbir şey milletin refahından daha önemli olamaz” şeklinde konuştu Stefan Danailov.

Halk Meclisi kürsüsünden milletvekillerine seslenen Rosen Plevneliev şöyle konuştu:

“Bulgaristan çalışan Parlamento’ya ve meşru hükümete muhtaçtır. Bulgaristan’da demokrasinin ilkeli ve çalışan koalisyonlara olgunlaşmış olduğunu gösterelim. Bulgaristan’ın önümüzdeki yıllarda hep koalisyonlar tarafından yönetilmesi kuvvetle muhtemeldir. Balkanlar’a özgü yaklaşımı değil Avrupai yaklaşımı tercih edelim, bedeli ne olursa olsun görev ve iktidar dağıtımı yapmaktansa yapılması gerekenleri ve bunları kim yapmak durumundadır onu düşünelim. Güçlü insanları değil, güçlü kuruluşları seçelim, modern vatanseverliği seçerek Vatanımızı sevelim ve kendimizi halkımıza verelim” sözlerini kullandı Cumhurbaşkanı.

Hükümeti kurma yetkisinin verileceği GERB partisinin lideri Boyko Borisov, ülkenin yönetimine dair üç yol çizdi:

“Reformcular ve Vatansever Cephesi desteğini ifade ettiler, diğer partilerle çok daha fazla ortak nokta bulduk, hükümetin başına geçmeye hazırım. Ortada üç varyant var: kısa vadeli varyantta yerel seçimlerle birlikte genel seçimler yapılacak. İkinci varyantta yeni genel seçimler 2016’ta cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte yapılacak. Üçüncü varyantta 4 yıllık görev süresi söz konusu.”

BSP lideri Mihail Mikov da BSP – Sol Bulgaristan’ın otantik solun temsilcisi ve sağ olacağı gözüken iktidarın alternatifi olacağı açıklamasında bulundu:

“Yapıcı muhalefet olacağız. Kabul ettiğimiz yasa tasarısılarını destekleyeceğiz, kabul etmediğimiz yasa tasarılarına da “hayır” oyu vereceğiz” dedi Mihail Mikov.

 

DPS lideri Lütvi Mestan ise hareketin Avrupa karşıtı ve ilkesiz bir koalisyona destek vermeyeceğini belirtti:“Kurulacak hükümet için açık bir Avroatlantik profil gerekiyorsa bizim için iktidarda yer almadan destek vermek siyasi sorumluluk meselesidir”.

Reformcu Blok Eşbaşkanı Radan Kınev Meclis kürsüsünden şunları açıkladı:

“Parlamento’nun ulusun en önemli sorunlarına çözüm getiren makam rolünü tekrar kazandıralım. Sahte uzlaşmayı değil, reformlar için gerekli uzlaşmayı arayalım”.

Reformcu Blok’un diğer eşbaşkanı Meglena Kuneva ise azınlık hükümetinin görev süresini tamamlayamayacağına dikkat çekti.

Vatansever Cephesinden Valeri Simeonov şöyle konuştu:

“Vatansever Cephesi, etnik partilerin nüfuzunu sınırlandırmak ve iktidardan uzaklaştırmak için tüm Bulgar siyasi partilerle uzlaşma arayışı içinde olacak”.

“Sansürsüz Bulgaristan” tarafından daha uzun zaman çalışan Parlamento’nun olması ve hükümetin halkın yararına çalışması için mümkün herşeyin yapılacağı açıklaması yapıldı.

“Eğer özel menfaatlere hizmet edildiğini tespit edersek Meclis’in feshedilmesi konusunda tereddütsüz olacağız” diye konuştu Svetlin Tançev.

43. Parlamento’nun ilk oturumunda “Ataka”, Halk Meclisi’nde yer alan AB sembollerine karşı çıktı.“Ataka, Bulgar politikasının bulanık nehri üzerinde kaya gibi dik duracak” sözlerini kullandıVolen Siderov.

ABV koalisyonu, partili olmayan konularda milli uzlaşı çağırısında bulundu:

“Bulgaristan’da siyasetin hiçbir şeye yaramadığı, siyasetçilerin de kendi menfaatlerini güden hazır yiyiciler oldukları yönünde insanlarda yaygın olan görüşü değiştirelim” çağrısını yaptı İvaylo Kalfin.

Reklamlar