Bugün Çevre ve Su Bakanı İskra Mihaylova ile Momçilgrad Belediye Başkanı Akif Akif, kasabanın atıksu arıtma tesisi kurulmasına ilişkin proje çalışmalarının temelini attılar. OLYMPUS DIGITAL CAMERAKasaba parkında açık sahnede düzenlenen törende Kırcaali Valisi Biser Nikolov, İzmir Menderes Belediye Başkanı Ergün Özgün, Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer, Ardino Belediye Başkanı Resmi Murat da yer aldılar. Bu şekilde başlatılan Momçilgrad Belediyesi’nin Su ve Kanalizasyon Şebekesinin Onarımı, Modernleştirilmesi ve Tamamlanması ve Atıksu Arıtma Tesisi Kurulması projesinin gelecek yıl Kasım ayında tamamlanması gerekiyor. İnşaat denetimi Nadya Petkova tarafından gerçekleştirilecek.

Törende konuşan Bakan İskra Mihaylova, “Bu tür bir projenin hazırlanması zor olsa gerek, büyük çaba ve sabır gerektiriyor. Momçilgrad’da 10 bin kişinin yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için daha çok projeler gerçekleştirilecek. Bu proje yatırım yapmanın nasıl bir anlam taşıdığını gözler önüne seriyor. Bizim amacımız her bir Bulgaristan vatandaşının Avrupa Birliği’nin desteğini hissetmesidir. Momçilgrad Belediyesi’nin yönetimini ve ayrıca önceki Belediye Başkanı’nı da bu büyük projenin gerçekleşmesi için verdikleri çabalar için tebrik etmek istiyorum. Momçilgrad’da asıl bundan öte daha çok projeler gerçekleştirileceğinden eminim ” diye kaydetti. Bakan, su ve kanalizasyon işletme kurumlarının durumunun meclisin gündeminde olduğunu vurguladı. İskra Mihaylova, “Hükümet Su yasalarında değişiklikler yaparak, devlet, belediye, su ve kanalizasyon işletmelerinin rolünü belirlemelidir.

Bakımın kendi yapılması sistemine geçilirse, ülkenin bazı bölgelerinde suyun aşırı derecede pahalılaşmasına sebep olacak ve en riskli sosyal gruplar suyun fiyatını ödeyemeyecekler” diye altını çizdi. İskra Mihaylova, ülkede katı atık depolarla ilgili acil önlemler alınması gerektiğini belirtti. Bakan, “Devlet, AB tarafından ceza alma eşiğinde ve bu da gelecek programlama döneminde çevre sektörüne daha ciddi yatırımlar yapılmasını gerektiriyor” diye ileri sürdü. Bakan, atıklardan zarar gören yakın yerlerde bulunan özel mülk sahipleri tarafından itiraz edilen kapasitesini aşmış Kırcaali’deki katı atık deponun durumundan haberdar olduğunu söyledi.

Başkan Akif Akif, tüm proje ekibine ve şimdi 42. Millet Meclisi’nde milletvekili olan önceki Belediye Başkanı Erdinç Hayrulla’ya atıksu arıtma tesisi projesinin gerçekleştirilmesi konusunda olan katkısından dolayı teşekkürlerini sundu. Kırcaali Valisi Biser Nikolov, “Projeyi hazırlayan ekibi tebrik ederim. İnşaat işlerinin kasaba sakinlerine minimum rahatsızlık vereceğini ve onların da anlayış göstermesini umuyorum” dedi.

Çevre Operasyonel Programı kapsamında gerçekleştirilen projenin maliyeti 26,5 milyon leva. Projenin uygulanması yüzde 60’ı aşan su kayıplarını azaltacak, atık sular artık Vırbitsa nehrini ve Studen Kladenets Barajı’nı kirletmeyecek.

Proje esnasında yeni 5,5 kilometrelik kanalizasyon sistemi kurulması, 15.3 km kanalizasyon ve 13,3 km de içme suyu şebekesinin yeniden yapılandırılması ve atık su arıtma tesisi kurulması planlanıyor.

Proje için AB Fonlarından 19 868 000 leva miktarında finansmanlar hibe edilecek. Projeye devlet bütçesinden 4 967 000 leva sağlanıyor. Momçilgrad Belediyesi katkı payı olarak projeyi toplam tutarından yüzde 3 oranında finanse edecek.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar