AKINSOFT firmasının geliştirdiği insansı robot, kamuoyuna tanıtıldı. Taklit yeteneğine sahip olan robot, interneti kullanarak araştırma dahi yapabiliyor.

Konya’da robotik teknolojiler alanında yapay zeka ve insansı robotlar üzerinde çalışmalar yapan bir firma tarafından geliştirilen ‘AKINCI-2’ adlı insansı robot kamuoyuna tanıtıldı.

1995’te kurulan yazılım firması AKINSOFT’tan yapılan açıklamada, geliştirilen robotun, firmanın daha önce geliştirdiği ‘AKINCI-1’ adlı insansı robottan daha üstün özelliklere sahip olduğuna dikkat çekildi.

Üç boyutlu algılıyor
Sorulan sorulara cevap verebildiği, matematiksel işlemleri yapabildiği, görüntü takibi yapıp verilen komutları yerine getirebildiği, insan kas sistemini ve hareketlerini de birebir taklit etme yeteneğine sahip olduğu ifade edilen robot hakkında şu açıklama yapıldı: “İnsansı mobil robot AKINCI-2 ise AKINCI-1’in gerçekleştirdiği özelliklerin yanı sıra, ayakları üzerinde durabiliyor, yürüyebiliyor, odaklama yaparak birden fazla nesneyi tanımlayabiliyor, dışarıdan aldığı fiziksel etkilere karşı dengesini koruyabiliyor. Bulunduğu ortamı 3 boyutlu olarak algılayabiliyor, yakınında bulunan kişilere doğru odaklanabiliyor, ellerini kullanarak cisimleri tutup kavrayabiliyor, kendisinden araştırması istenen şeyleri interneti kullanarak ansiklopedik veri bankalarından tarayabiliyor ve anlatabiliyor”

46 eklemden oluşuyor
Kablosuz ağ aracılığıyla kontrol edilebilen robot 65 kilogram ağırlığında ve 160 santimetre boyunda. Gövde üzerinde 26, ellerde 20 eklem olmak üzere toplamda 46 eklemden oluşan robot insansı bir yapıya sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Birçok sektörde kullanılması amaçlanan AKINCI-2’nin en erken 2015’te kullanılması hedefleniyor.

Reklamlar