Dünyaca ünlü Kurtdereli Mehmet Pehlivan, ölümünün 74. yılında, Balıkesir’de törenle anıldı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhan Aslan, Kurtdereli Anıtı önünde düzenlenen törende, Mehmet Pehlivan’ı ölümünün 74. yılında saygıyla andıklarını söyledi. “O sadece sporcu değil ahlakıyla da topluma ve yeni nesil sporcularına örnek olmuş bir kişidir” diyen Aslan, şöyle konuştu:

pehlıvan“Mehmet Pehlivan, 1864 yılında Bulgaristan’ın Deliorman kasabasında doğmuş, küçük yaşta ailesiyle Türkiye’ye gelip Balıkesir’in Kurtdere köyüne yerleşmiştir. Yağlı güreşe, köyünde başlamış ve giderek çevrede ün kazanmıştır. Mehmet Pehlivan, Katrancı Halil ve akranları ile yaptığı güreşlerle de namını duyurmuştur. Kısa süre sonra Marmara ve Ege bölgelerinde aranan pehlivan durumuna gelmiştir. Paris ve Londra’da yaptığı güreşlerde başarı kazanmış ve sırtı yere gelmemiştir. Kendisi ‘cihan pehlivanı’ olarak tanınır.”

Daha sonra anıt önünde açılışı yapılan, Kurtdereli Mehmet Pehlivan’a ait siyah beyaz fotoğraflar ile günümüz güreşçilerine ait fotoğraflardan oluşan sergi gezildi.

Törene, Vali Ahmet Turhan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Soykan, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Öztozlu, daire amirleri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı

Reklamlar