İktidardaki Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partisi ve Birleşik Vatanseverler Koalisyonu, Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) Grubu’ndan seçilen Millet Meclis Başkan Yardımcısı Valeri Jablyanov’u görevinden aldı.

Bugün yapılan oylamada GERB, Birleşik Vatanseverler ve İrade Partisi milletvekillerinin kullandığı 110 oyla Jablyanov’un görevden alınmasına ilişkin teklif Meclis Genel Kurulunda kabul edildi. Jablyanov, birkaç bireysel tavrından dolayı Meclisteki çoğunluğun öfkesini kazandı.

Bu tavırları arasında Bulgaristan’daki faşist hareketin ilham kaynağı olan General Hristo Lukov’un ölümünün 75’üncü yılı nedeniyle yapılan “Lukov Marşı” adlı meşaleli yürüyüşe karşı BSP adına Mecliste okunan bildiride kullandığı kabul edilemez “Halk Mahkemesi, gerekli ve kaçınılmaz bir adalettir” ifadeleri,1 Şubat’ta komünist rejim kurbanları için Meclis Genel Kurulunda yapılan saygı duruşu sırasında saygısızlık etmesi ve Makedonya ile imzalanan iyi komşuluk sözleşmesinin Meclis tarafından onaylanmasına karşı çıkması bulunuyor.

Jablyanov, kişisel görüşlerini dile getirdiği için istifa etmek için hiçbir neden olmadığını söyledi.

Partili arkadaşları onu destekleyerek, Jablyanov’un Meclis Başkan Yardımcılığı görevinden alınması durumunda bu göreve başka birini aday göstermeyeceklerini öne sürdüler.

Böylece bir Millet Meclisi Başkan Yardımcılığı makamı boş kalacak.

BSP Merkez Yürütme Kurulunun acil olarak çağrıldığı toplantıdan sonra BSP Genel Başkan Yardımcısı Kiril Dobrev, BSP’nin devamcısı olduğu Bulgaristan Komünist Partisi’nin (BKP) kararlarının siyasi sorumluluğunu üstlendiği ve mağdur olan ve baskıya uğrayanlardan özür dilediği 1991 yılına ait bir belgeye atıfta bulundu. Ancak aynı zamanda Jablyanov’un Meclis Başkan Yardımcılığı görevinden istifa etmesinin hiçbir nedeni olmadığını belirtti.

BSP Meclis Grubu, Jablyanov’un görevden alınmasına ilişkin teklifinin oylaması sırasında oybirliğiyle onu destekledi ve oylamaya katılan tüm 71 BSP milletvekili ret oyu kullandı.

Oylamaya katılmayan tek Meclis Grubu, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Grubu oldu.

Daha teklifin görüşülmeye başladığı sırada HÖH milletvekilleri, saçma olduğu gerekçesiyle Meclis Genel Kurulunu terk ettiler.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar