Makaza geçidi, Rodopların Kirkovo belediyesi topraklarını Yunanistan’ın Komotini belediyesi Srtijba köyüne birbirine bağlar. Aslında yeni açılan yol Ruse-Kırcali-Komotini-Alekesandrupolis bağlantısını sağlarken Bulgaristan’ı Ege Denizine bağlamış oluyor.

Şevkiye Çakır
Şevkiye Çakır

1920 yıllarından sonra Bulgaristan ile Yunanistan arasında sınırın belirlenmesinden dolayı Makaza geçidi yolu kapatılıyor. Geçmiş zaman çerçevesinde buradan demiryolunun kurulması planları yapılmış ve bu proje çerçevesinde Kırcali’den Momçilgrad üzerinden Podkova köyüne kadar bir kısmı inşaat edilmiştir. İkinci Dünya Savaşı sonrası Makaza geçidi kapatılmıştır.

2009 yılında Makaza geçidi yolunun Bulgaristan’ın öncelikle projelerinden biri olarak devlet bütçesinden mali destek alıyor. 2011 yılının Ekim ayında Bulgaristan tarafı geçidi tamamlarken Yunanistan, ülkedeki ağır ekonomik krizden dolayı projeyi sonuçlandıramıyor.
9 Eylül’da açılışı gerçekleştirilen sınır kapısı bölge halkı tarafından dört gözle bekleniyordu. Ön tahminlere göre, sınır kapısından yılda 1 milyonun üzerinde yolcunun geçmesi bekleniyor.Yolcu tarfiğinin bölgedeki ekonomiye, turizme ivme kazandırılması umutları filizleniyor.
Kırcali’nin Kirkovo Belediyesi’ne bağlı Delvino Köyü Muhtarı Erol Bilal Ahmet daha 4 Ağustos 2007’de sınır kapısının açılmasının önemine dikkat çekiyor: “Bu sınır kapısının açılması ile buralara biraz daha canlılık ve hareketlilik geleceğini ve halkın bundan istifade edeceğini tahmin ediyorum.”
Reklamlar