BULGARİSTAN’DA TÜRKLERE KARŞI UYGULANAN ASİMİLASYON BASKILARI YILLARINDA BU YOLDAN KAÇMAK İÇİN ÖLÜMÜ GÖZE ALAN TÜRKLER ARTIK AYNI YERDEN OTOMOBİLLERİYLE PASAPORTSUZ GEÇECEK.makas-yolu-hazir

Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesini Bulgaristan’ın Kırcaali bölgesi ile bağlayacak Makas Yolu üzerindeki sınır kapısı nihayet açılıyor.

İki ülke sınırında bulunan tarihi Makas geçidindeki sınır kapısı önümüzdeki ayın 6’sında açılması bekleniyor. Üzun süredir beklenen yolun Bulgaristan tarafındaki kısmı yıllar önce tamamlanmasına rağmen Yunanistan kendi tarafındaki güzergahı bir türlü bitirmdi. Ancak Avrupa Birliği’nden yapımı için alınan 200 milyon Avro Brüksel’in baskısına neden oldu ve Yunanistan yolu tamamlamamasına rağmen açmak zorunda kalıyor.

ANA YOLUN SON KISMI BİTİRİLMEDİĞİ İÇİN KÖY YOLU KULLANILACAK

Yunanistan, Makas Yolu’nu Bulgaristan sınırından Egnatia Otobanı’na bağlayan güzergahın son birkaç kilometresini tamamlamadığı için köy yollarını tekrar asfaltlayarak tarihi Makas geçidindeki sınır kapısını açmak zorunda kalıyor. Halihazırda Bulgaristan sınıran birkaç kilometre uzaklıktaki Buduklu (Tixero) Köyü cıvarındaki yol tekrar asfaltlanarak Makas sınır kapısından gelen trafiğin akışını sağlamaya hazırlanıyor.
BULGARİSTAN TARAFINDAKİ YOL HAZIR
Bulgaristan kendi topraklarındaki sınır kapısına kadar olan yolu tamamladı ve 4 yıldır Yunanistan’ın da kendi tarafındaki sınıra kadar olan güzergahı tamamlamasını bekliyor. Makas Sınır Kapısının açılmasıyla Yunanistan’da ve Bulgaristan’da yaşayan Türklerin yerleşim yerlerinin arasındaki karayolu mesafesi yaklaşık yarım saate düşecek. Kapı iki ülkede yaşayan Türk nüfusu bir anlamda birbirine kavuşturacak. 1944 yılından sonra, Bulgaristan’a kömünist sistemin hakim olmasıyla kapatılan Makas geçidi yaklaşık 80 yıl boyunca kapalı kaldı.

ONLARCA DOĞU ALMANYALI BU SINIRDA ÖLDÜRÜLDÜ 
Soğuk Savaş döneminde Batı ile Doğu Bloku’nun kesişme noktasında bulunan Bulgaristan-Yunanistan sınırının bu kısmında çok sayıda insan öldürüldü. Komünist rejiminden kurtulup Batı’ya kaçmak isteyen onlarca Bulgaristan Türkü ve Doğu Almanyalı sınırdan kaçak geçme girişimleri sırasında kurşuna dizildi.
Ajans Bg

Reklamlar