Hak ve Özgürlükleri Hareketi’nin (HÖH) Genel Seçimlerden sonra Milli Kültür Sarayı’nda verdiği basın toplantısında partinin Genel Başkanı Lütfi Mestan, “Kuruluşundan bu yana partimiz en büyük zorluğu atlattı. Çünkü 1997 yılından bu yana seçimlere muhalif parti olarak katılmamızın dışında her şeyden önce HÖH’nin 42. Halk Meclisi’nde ne ölçüde ağırlığı olacağı, muhalif parti veya ülkenin istikrarlı yönetim formülü bulunmasında etkili olan parti statüsüne mi sahip olacağı sorusu ortaya atıldı, fakat her şeyden önce bizim kimliğimiz hedef alındı” diye ileri sürdü. lutfi-mestan-hoh-dps

Sayın Mestan, “Bundan yaklaşık 24 yıl once biz değerlerimizi seçtik, etnik parti olarak değil de, laik, ulusal liberal ve demokratik parti olmayı seçtik. Biz zorlu bir yolda yürümeyi seçtik, zorlu, fakat doğru bir yol” dedi.

Lütfi Mestan, “HÖH partisinin seçimlerde elde ettiği sonuç, ülkenin ağır, sadece sosyal ve ekonomik krizden değil, bu akşam olanlardan (protestolardan) görüldüğü gibi siyasi krizden çıkış yolu bulmak için son derece ciddi bir sorumluluk almamızı gerektiriyor. Biz, bu krizin hızlı bir şekilde devlet krizi haline gelmesini engellemek zorundayız” diye kaydetti.

HÖH Başkanı, “Bu seçimlerde HÖH ile ilgili iki efsaneye son vermiş olmamız lazım” diyerek HÖH partisinin artık etnik bir parti olarak kabul edilmediğini söyledi. O, partideki Hıristiyanlar ve Müslümanların eşit olduklarını vurguladı.

Sayın Mestan, “Bu seçimlerde HÖH partisinin siyasi parti olarak ağırlığının Kırcaali’ye gelen otobüslere bağlı olduğuna dair yaşatılan bir efsaneyi artık ortadan kaldırmış olmamız lazım. Çünkü bu seçimlerde Kırcaali’ye gelen otobüsler yoktu. Otobüslerin olmayışı HÖH partisinin siyasi ağırlığını azaltmadı, tam aksine herhalde nihai sonuçlar HÖH partisinin ağırlığını yükseldiğini işaret edecek” diye ileri sürdü.

Parti Başkanı, “HÖH partisi geniş çaplı siyasi uzlaşmaya varılması sürecinde zorluk yaratmayacak, tam tersi kolaylık yaratacak. Fakat biz uzlaşma ile anlaşma sözcükleri arasında belli başlı farklı anlam olduğunun farkındayız. Uzlaşmaya hazırız, anlaşma olması mümkün değil. Fakat GERB partisinin katılımıyla herhangi bir yönetim formülüne gidilmesinin sadece HÖH partisinin seçmenlerinden değil, tüm Bulgaristan halkı tarafından da bir anlaşma süreci olarak algılanacağından eminiz. Bundan dolayı GERB partisini desteklememiz mümkün değil. GERB nihai seçim sonuçlarından sonra birinci siyasi güç olarak ortaya çıksa bile bu olamaz” diye açıklama yaptı.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar