Bulgaristan’da Türkiye sınırındaki Lübimets İlçesinde bulunan mülteci kampında kalan 32 Suriyelinin açlık grevine başladığı bildirildi.lubimetsde-aclik-greviYasadışı yollardan Bulgaristan’a giriş yaptıktan sonra Lümimets kampına yerleştirilen 32 Suriyeli göçmenin mülteci statüleri ile ilgili işlemlerin uzun sürmesi ve kamptaki yaşam şartlarının kötü olması nedeniyle açlık grevine başladıkları açıklandı.

Açlık grevine başlayan Suriyelilerin adına konuşan Tarık adlı göçmen, Bulgaristan’ın en büyük özel televizyon kanallarından „Nova Tv”nin yayınına telefonla bağlanarak „Özgür yaşamak istiyorum. Ailem hala Suriye’de ve durumları hakkında bir bilgim yok. Ben buraya mülteci olarak geldim, suçlu olarak değil” dedi.
Bulgaristan’a giriş yaptıktan sonra mülteci statüsü almak için başvuran Suriyeliler, işlemlerin altı aya kadar sürebildiğini, bu sürenin de uzun olduğunu belirtiyor.  Kampta hapis hayatı sürdürdüklerini savunan Suriyeli göçmenler, normal yaşam şartlarının yokluğundan şikayet ediyor.
Telefonda „Bizi altı ay hapiste tutma hakları var ancak özgürlüğe kavuşana kadar greve devam edeceğiz. Problem yaratıp kuralları gerçekten çiğnemek istemiyoruz fakat buradaki durum anlatılacak gibi değil” diyen Tarık, açlıktan bayılıncaya kadar eyleme devam edeceklerini ifade etti.
Açlık grevine başlayan Suriyeli göçmenlerden bir kişinin dün hastanede tedavi altına alındığı bildirildi.
Lübimets’e yakın Pıstrogor kampında kalan yaklaşık 50 Suriyeli geçtiğimiz temmuz ayında kamptaki görevlilerin kendilerini dövdüklerini iddia ederek kamp binasına girmeyi reddetmişti. Kamp yetkilileri ise, Suriyelilerin dayak iddialarının doğru olmadığını savunmuştu.
İçişleri Bakanı Tsvetlin Yovçev, daha önce Bulgaristan’da kamplarda bulunan Suriyeli göçmen sayısını bin 400 olarak açıklamıştı.
Nahit Doğu, AA
Reklamlar