Hamiyet ÇAKIR
Tarih: 14 02 2021

4 Nisan seçim propagandasının başlamasına daha 22 gün olsa da, bazı siyasi partilerin listeleri açıklamasıyla didişme, kavga ve sen ben çakışmaları patladı. İlk önce Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) Başkanı Bayan K. Ninova hazırlayıp dizdiği listeyi yayınladı ve durum ağlar mısın, güler misin?

2020 sonunda parti içi referandumla Başkanlığını 4 yıl uzatan Bayan Ninova, partiyi “yeniliyorum, gençleştiriyorum” perdesi ardına gizlenerek dizdiği listelere kimleri almış biliyor musunuz?

Bu yazımda bunların birkaçına işaret edeyim.

Birinci aday, isimlerimiz değiştirilirken, Türk köylerinde tanklara karlı gecelerde köylerimizi basarken ve askerler analarımıza ve eşlerimize ateş açarken Bulgaristan Komünist Partisi Merkez Komitesi İdeolojik Sorunlar Sekreteri olan Stoyan Mihaylov’un torunu;

İkinci aday, Razgrat seçim bölgesinde liste başı Tasko Ermenkov. Geçmişinden birkaç alıntı vermek istiyorum. İsim değiştirme bahanesiyle Deliorman ağır silahlı, helikopter destekli askeri birliklerle kuşatıldığında o askeri istihbarat birliğinde Yüzbaşıydı.1989’dan önce Batı Berlin’e işe gönderilmiş ve orada bir takım ticari dalaverelere karıştığından dolayı cezalandırılmak üzere Genel Kurmay emriyle Bulgaristan’a geri çağırılmıştır.  Demokrasi dönemini bakanlıklarda ve mecliste geçirmiştir.

Üçüncü aday, Pernik seçim bölgesinde liste başı, ırkçı konuşmalarından ötürü Sofya Üniversitesi’nde kovulan sosyolog Prof. Mihail Mirçev’in oğlu. Kendisiyle yapılan görüşmelerden şimdiye kadar Pernik şehrine hiç gitmediği ortaya çıkmıştır.

Dördüncü aday, 2 yıl hapis, 3 yıl ev hapsi cezasına çarptırılan, önce 16 milyon olan ve mahkeme kararıyla 12 milyon levaya indirilen para cezasından şimdiye kadar ödeme yapmayan, eski Enerji Bakanı, BSP Milli Konsey üyesi Rumen Ovçarov’un kızı şarkıcı Теодора.

Üç yüz elli adayın sıralandığı listede bir Türk, Pomak veya Millet-Çingene yok.  Bunu onlar yaparsa ayrımcılık olmuyor amma bunu Türkler yaparsa ayrımcılık bölücülük yapıldığını herkes çok iyi bilir. Bu, nasıl bir sosyalist parti, bizler hala anlamış değiliz. Bu nasıl bir silkinerek yenilenme bunu da anlamak mümkün değil. Bulgaristan’da 45. Halk Meclisi aday listesi BSP’nin BKP’nin yalnız devamı olduğunu değil, bir ideolojik ve oligarşi kastı partisi olduğunu yüzde yüz kanıtladı. Peki 30 yıldır bu partide görev yapan gençler nerede…

200 bin Makedon’a Bulgar vatandaşlığı verildi.

Makedonya sakinlerinden % 10’da Bulgar pasaportu var.

Kuzey Makedonya Cumhuriyetinde yaşayan Arnavut, Türk ve Milleti hesaba katmazsak nüfusun % 20’sinde Bulgar pasaportu var.

Sofya’daki GERB – VMRO-BND hükümetinin Kuzey Makedonya Cumhuriyeti siyasetinin özü açıklandı. GERB partisinin Avrupa Halk Partisi Başkan Yardımcısı ve AB parlamentosunda milletvekili olan Andrey Kovaçev Brüksel’de yaptığı bir konuşmada, 2017’den beri 140 000 (yüz kırk bin) Kuzey Makedonya Cumhuriyeti vatandaşına Bulgar vatandaşlığı, Bulgar kimliği ve Bulgar pasaportu verdiklerini bildirdi.  25 000 (yirmi beş bin) yeni dilekçe aldık dedi. Bulgaristan vatandaşı olmak isteyen KMC vatandaşlarının toplam sayısının 200 000 (iki yüz bin) olduğunu duyurdu. KMC’den yeni vatandaşlarımızdan hangi partiye oy vereceklerini pek belli değil. Vatandaşlık verenler para karşılığı vermişlerdi, şimdi sıra onlarda bekleyip göreceğiz. Hemen bildirelim, KMC çifte vatandaşlığı tanımıyor, Bulgar pasaportunu da tanımıyor, fakat bu pasaportlar KMC vatandaşlarının Batı ülkelerine işe çıkmasını sağlıyor. KMC’nden çifte vatandaşların Bulgaristan’a seçime gelmeleri beklenmese ve KMC’inde açılacak seçim bürolarına gitmeleri beklenmese de, Bulgar seçim listelerinde böylece 200 bin “ölü seçmen” daha belirmiş oldu.

Öte yandan 4 Nisan’da yapılacak seçimlerle ilgili dünya ülkelerine gönderilen mektuplara 65 ülkeden cevap geldi. “Covid-19” yasaklarına uyulması şartıyla bu ülkelerde yaşayan Bulgar vatandaşlarının seçime katılabileceği” duyuruldu.

Olumlu cevap veren ülkelerden birisi de Kuzey Makedonya Cumhuriyetidir. KMC hükümeti, Bulgar makamları tarafından Makedonya vatandaşlarına verilen Bulgar pasaportlarını ve çifte vatandaşlığı tanımıyor.

Başbakan Zoran Zaev hükümeti KMC’de Bulgar olmadığını iddia ettiğinden dolayı yaklaşan seçimlerde sandık da açılmayacak. Böylece Bulgar seçim listelerine 200 000 yeni “ölü seçmen” daha katılmış oldu. Bu oyların, pasaport satmaktan haklarında dava açılan Başbakan Yardımcısı Kr. Karakaçanov’un Makedon komitaları partisine yedek gösterilmesi ilginçtir. 1903 yılı milli politika ideolojisi ilkelerine göre hareket eden Bulgaristan’daki Makedon politikası ileri gelenleri siyaset alanında yalnız kalsalar da, faşist içerikli, ırkçı ve aşırı milliyetçi tavırlarında KMC’ni ilhak etme hırsı okunuyor. Yaklaşan seçimlerde VMRO-BND partisiyle ortaklık yapmak isteyen politik güç olmadığı gibi, “Ataka” ve NDSB ile üçlü seçim ortaklığı da bozuldu ve aralarındaki bağlara tamamen koptu.

Bu gelişmelerle ilgili açıklamada bulunan Makedonya Cumhurbaşkanı Pendarovski “Bulgarlarla ortak hiçbir şeyimiz yok” dese de, ortada komşuluk var, Bulgar eğitim bakanlığı KMC’deki Bulgar eğitim ve kültürel etkinlikleri desteklemek için yeni 645 bin leva “yardım” gönderdi.

Nisan seçim sonrası Hükümeti Kim Kurabilir?

Bulgar siyasi gözlemcilerinden sosyal antropolog Haralan Aleksandrov seçim sonuçları konusundaki analizinde,  GERB partisi ile BSP partisinin bir kabinede buluşması olasılığına işaret etti.

Öfkeli yumruk sallamakla başlayan seçim kampanyasında fikir ve dünya görüşü, öneri ve program yok, halka umut veren konuşma bile yapılmıyor diyen uzman Aleksandrov, ülkedeki politik güçlerin çok dağınık olduğunu belirtirken, “seçmen sandığa gitmeyebilir,” dedi. Seçmen sandığa gitmediğinde seçimi GERB partisi lideri Boyko Borisov kazanır ve eski durum bir süre daha devam edebilir.

Seçmen sandığa gider ve % 50’nin üzerinde katılım sağlanırsa Borisov, GERB partisi ve yalan demokrasi tarihe karışır ve Bulgaristan için yeni bir ufuk açılır. Bulgar seçmen aktifleşir ve oyunu verirse, Bulgar halkı kendinde güç bulup bunu yapabilir, 30 yıl sahte demokrasiden sonra Bulgaristan’da değişiklikler başlayabilir.

Radyo, TV yayınları ve sosyal medya seçmenin mutlaka sandığa gitmesi gerektiğine propaganda başlatmadı.

Dış ülkelerdeki, seçmene oy kullanma hakkı tanınmaması da sert eleştirilmiyor. Bu, Borisov iktidarının isteğidir. Hükümet 2 000 000 (iki milyon) emekliye birkaç aydan beri ve Nisan ayının sonuna kadar ayda ek olarak 50 leva ödeyerek durumu sakinleştirmeye ve her gün yenisini eklediği korona virüsü tedbirleriyle herkesi evine kapamaya çalışıyor. Sürekli 3. Salgın dalgasından söz ediliyor. Aşı yaptırabilenler Bulgaristan’da çıkmaya ve Avrupa ülkelerindeki işlerine dönmeye hazırlanıyorlar. Bulgaristan’dan kaçanlar yalnız üniversite diplomalılar değil, 2 yıldan beri evde yasakların kalkmasını bekleyenler de yolcudur. Gençlerin seçimden önce Bulgaristan’dan çıkması ise,  Borisov ekibinin hesabına geliyor.

GERB partisine oy verecek devlet tarafından beslenen, maaşlı ve maddi ve manevi özendirilen bir kitle var.

GERB’den ayrılan Tsvetan Tsvetanov ve kurduğu ve seçim kaydını yaptıran  “Cumhuriyetçi Bulgaristan” partisi GERB saflarından koparmak istediği 400 bin oyu koparamıyor. GERB üyeleri işsiz sokakta kalmaktan, devlet yemliğinden uzaklaştırılmaktan korkuyorlar.

Dünya’da ifşalar dönemi geliyor ve AB’de çok lider devletlerinden kaçacaklar. Yenidünyaya hazırlıklı olun. Ulusal devletler ve Küreselciler savaşı başladı. Artık ok yaydan çıktı ve küreselcilerin liderleri deşifre olacaklar. Bu çok yakında sinemalarda…

Bugünün en önemli sorunu şudur:

Kaç kişi oyunu kullanacak?

4 Nisan’da katılım oranı % 45-50’yi bulduğunda Bulgaristan’ın yeni hükümeti ve kalite olarak da bambaşka bir hükümeti olacaktır. Fakat bu günden %30 altına düşme durumu çok yüksek.

Gelişmeleri izliyoruz. Siz de bizi izleyiniz.

Birlik olalım ve değişiklerin yolunu bulalım.

Okuyanlara teşekkürler.

Lütfen paylaşınız.

Reklamlar