Sakir ARSLANTAŞ

Tarih: 03 Mart 2017

Boş boş konuşanlara boş boş işlere karnımız tok!

Türkiye’deki soydaş derneklerinde, kahve köşelerinde ve sohbet ortamlarda 26 Mart Pazar günü Bulgaristan erken seçimleriyle ilgili boştan boşa ya da doludan doluya, indirip bindirme muhabbetleri iyice kızıştı.

Seçimle onarılmak istenen siyasetin, – Sofya meclisinin – eskimiş, hurdalık yaşına girmiş, dökülmüş, yedek parçası tenekecilerde bile bulunmayan durumunu teçhiz edip kabul etmek ve “Dost Birliği” adındaki seçim ortaklığının muhtemelen çıkaracağı vekiller altın kaplamalı klakson olsa bile, çalışmaz hale gelen külüstürde hiçbir şeyin değişmeyeceğini kabul etmek istemiyorlar. Oysa bugünkü Bulgaristan siyaseti kuru hasır üstünde kalmış, kuru vaatler savurup kuru rüzgâr estirmeye çalışanların yeridir. Bunun daha derin anlamı, aç ve çaresiz, tüm imkânları elinden alınan ve gemileri karaya oturan insanların acınası halidir. Seçim propagandası da bu nedenle yüzde yüz kuru gürültüdür.

Yerli dilimizde “kuru çeşme” ve “kuru dere” gibi değimler vardır. Bunlar seçimlere 3 hafta kala durumu en iyi yansıtıyor.

Bulgaristan’da bu seçimlerde 23 siyasi parti, birlik ve hareketin katılacağı bu seçimlerde “DOST – Birliği”, “İrade” (Volya), ” Bulgaristan – Evet!”, “ABV – 21. Yy. Ortaklığı”  ve “Yeni Cumhuriyet” gibi yeni siyasi olgular ilk defa rastlıyoruz. “Alfa Riçars” gibi bizim koşullarda defalarca % 98 oranında doğru öngörüde bulunan ajanslar, seçim yarışına ilk kez giren yeni siyasi oyuncuların hepsini sınıfta bıraktı ve hiç birisinin, “İrade” (Volya) partisi hariç,  % 1.5’ten fazla oy alma ihtimali olmadığını tüm merkez basında yazdı ve yorumladı.

Neden bu beş yeni oyuncudan dördü sınıfta kalırken yalnız biri ilk sıçramada % 4 barajını atlayabiliyor.

Bu soru artık hiç kimseyi ilgilendirmez oldu, çünkü Varnalı bir ilaç ve akar yakıt tüccarı olan, “İrade” partisi başkanı Mareşki, eczanelerde bulunmayan ilaçları ne yapıp yapıp tedarik ediyor ve hatta 2 ay sonra ödemeli veriyor, onun benzincilerinde fiyat litre başı 20 stotinka (Bulgar levasının kuruşu) daha ucuz ve yıkama, kurulama, balans, yağ değiştirme gibi hizmetler de bedavadır. Halk ve özellikle araba süren orta kesim ile sürekli ilaç kullanan yaşlılar Mareşki’ye minnettarlıklarını 26 Mart günü ifade etme niyetinde olduklarını gizlemiyorlar. Eğilim sosyolojik araştırmalara da hemen yansıdı. Mareşki’nin Bulgaristan toplumuna sundukları yenilip olup halkın desteğini topluyor ve onun % 5’den fazla oy alarak Halk Meclisi’nde grup oluşturması bekleniyor.

02 Mart 2017 sabahı bTV televizyon programının Sabah Söyleşileri bölümünde “İrade” partisi kurucu başkanı Mareşki stüdyo konuğu oldu ve gazeteci Hekimyan’ın seçim önünde siyasetçiler üzerinde baskı uygulanıp uygulanmadığına ilişkin sorularını yanıtladı.

  • Size hangi çevrelerden baskı geliyor? Sorusuna Varnalı siyasetçi şu cevabı verdi.
  • Ben birkaç defa rüşvet vermek zorunda kaldım. Belirli aralarla bana karşı

Yükselen baskılar çok şiddetlendi. Özellikle benzinciler kartelinin saldırıları sert oldu. Geriledim ve el altından ödeme yapıp durumu sakinleştirdim. İnsanın hayatı söz konusu olunca, geri adım atıyor, ben de babayım, ailem var. İkinci bir hayat yok… Bir de şöyle bir olay oldu.

Size onu da anlatmak istiyorum. Birinci turu 6 Kasım ve ikinci turu da 13 Kasım 2016’daki Cumhurbaşkanı seçimlerinin birinci turunda % 7.5 oy aldım. Siyasete girmek ve Bulgaristan’da siyasi sistem değişikliğine katılmak istediğimi beyan ettikten sonra, “İrade” partisi evraklarını tescil ettirmek üzere mahkemeye sunduğumda Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin (BSP) Sofya “Pozitano” sokağındaki Genel Merkezine çağrıldım.

İkinci katta bulunan özel bir odaya götürdüler. Karşıma çıkan kişi parti merkezinin üst katlarına işaret ederek,

  • Onlar gelip geçicidir, ama ben burada kalıcıyım, anlaşırsak sorun olmaz,

Konuşacaklarımızın dışardan ya da içeriden kayıt edilmesini engellemek amacıyla müzik saldı. Benden 2017’de yapılacak erken meclis seçimlerinde Sosyalist Partiyi desteklememi istendi. Koalisyon ortaklı konusunda ne düşündüğümü sordu. BSP ile birlikte olmam gerektiği söylendi ben kabul etmedim. Olmaz dedim. Bulgaristan’da totaliter komünist düzen kalıtı siyasi fenomenlerin (görüngülerin) yasaklanması, toplumsal yaşamdan sökülüp atılması gerektiğini söyledim. Bu yapılmadan demokratikleşmemizin, adil bir düzen kurabilmemizin, oligarşi ve mafya sınıfı baskısından kurtulmamızın olanaklı olamayacağını anlattım. Toplumun amansız sömürüldüğünü açıkladım… İşte böyle, baskılar devam ediyor.

Mareşki’nin bTV programında anlattıkları diğer siyasetçiler için de geçerlidir.

Hatırlayacaksınız Reformcu Blok’un Cumhurbaşkanı adayı olan T. Traykov da Birinci B. Borisov hükümetinde Bulgaristan Enerji Bakanı iken başına gelenleri şöyle açıklamıştı:

  • Moskova’ya davet edildim. Orada yer altındaki derin katlardan birinde çok

 kalın beton duvarlı, kalın çelik kapılı bir odaya kapandım. Orada bana “bizden istediklerini yaz” diyen görevli önüme bir deste beyaz kağıt ve üstüne kırtıklı yazan özel bir tükenmez koydu. Durum bu…

İnsanın aklına şöyle bir soru geliyor. Hadi HÖH fahri başkanı, ebedi “lider” Ahmet Doğan’ın 10 cilt ihbar yazarken kendisi için bir şeyler bir şeyler de istediğini, artık “saray” efsanesinden, zırhlı aracından, korumalı yaşamından vs görebiliyoruz.

Fakat Bulgaristan siyasetine girmek isteyen her kişinin poposundaki kılların sayıldığını Mareşki ve Traykov örneklerinde görebiliyoruz.

Sorumuz şudur. Şimdi siyaset sahnesine tüysüz piliç gibi çıkan ve daha tay durmadan duvara çıkıp horoz gibi ötmeye çalışan Lürfi Mestan ve Orhan İsmailov- Kasim Dal ikilisinden “ne istendiğini, onların da Bulgaristanlı Müslüman Türklerin ve Türkiye’deki soydaşlarımızın zavallı kaderi ve bu gidişle yürekler acısı geleceğiyle ilgili ne gibi sözler verdiğini bilmek hakkımız değimli?

Söz vermemiş, el öpmemiş olsalar, onları seçim meydanlarına kim salar!? 

Lütfen halkın karşısında kekelemeyi, vaatlerde bulunmayı vs bırakıp gerçekleri açıklasınlar, oturalım ve sofrayı yeniden kuralım…

Bu bakıma, köy kahvelerinde, çaycılarda, dedi kodu köşelerinde ya da belediye başkanı, muhtar ve dernek- federasyon konfederasyon başkanlarının süslü püslü kabul odalarında yapılan sohbetlerin hiçbir anlamı yoktur.

Arkadaşlar artık uyanın!

Hayatın kurallarını öğrenin.

Boş boş umutlara hamallık yapmaktan vazgeçin.

Kuru yelin kimseye faydası olmaz.

Seçimlere 3 hafta kaldı.

Tüm fırsatlar elden kaçmış sayılmaz.

Olayları izlemeye ve sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Sağlıcakla kalınız.

Tüm Bulgaristan Türkleri ile paylaşınız. Teşekkürler

Reklamlar