Bu yıl 34.’sü düzenlenen Kurtdereli Yağlı Güreşleri için kortej yürüyüşü gerçekleştirildi.

Balıkesir Karesi Belediyesi önünde toplanan kortej yürüyüşü Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve Kurtdereli Güreşleri Ağası Abdulllah Altıntaş‘ın katılımıyla gerçekleşti. Davul zurna eşliğinde gerçekleşen kortej yürüyüşü Kurtdereli Mehmet Pehlivanın heykeline çelenk sunumunun ardından Atatürk Anıtına yürüyüşle devam etti. Bazı vatandaşlar kortej yürüyüşünü cep telefonlarıyla çekerken, bazıları da evlerinin balkonundan fotoğrafladı. Kortej yürüyüşü Atatürk Anıtında çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla sona erdi. Atatürk Anıtı’nda konuşan Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Cihan pehlivanı Kurtdereli Mehmet anısına düzenlenen güreşlerde Türkiye‘nin birçok yerinden gelen yaklaşık 450 pehlivanın mücadele edeceğini belirterek, “Kurtdereli Güreşlerinin Balıkesir‘e bir marka katması için elimizden geleni yapıyoruz. Bu Balıkesirlilerin kendi içinde yaptığı sosyal bir etkinlik değil, diğer illeri ve yurt dışından arkadaşları davet ettiğimiz sosyal etkinliktir. Kurtdereli Güreşleri içerisinde birçok ritüelin olduğu, kıyafetinden, cazgırından ve kıspetinden her şeyine kadar kültürümüzü yaşatmak için iyi bir fırsat. Biz bu kültürümüzü diğer şehirlere ve ülkelere anlatabilmek için BalıkesirKaresi Belediyesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak Kurtdere mahallemizi simge olarak kullandık. Amacımız Balıkesir‘i, gelenek ve göreneklerimizi önce civar illere sonra Dünyaya tanıtmak” dedi.

KURTDERELİ GÜREŞLERİNDE MÜLTECİLER DE YER ALACAK

Kurtdereli güreşlerinde kortej yürüyüşüne katılan mülteciler hakkında da bilgi veren Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Burada göçmen olarak bulunan yaşayan Mültecilerimiz olduğunu öğrendik. Onlarla iletişime geçerek spor yapmak isteyenleri teşvik ettik. Suriyeli, Filistinli, Iraklı, Sudan‘lı ve Nijeryalı gençlerden bir ekip oluşturduk. Şu an da Belediyesporumuzun antrenörü onlarla çalışıyor. Onlar da bu sene gösteri amaçlı müsabakalara katılacak” şeklinde konuştu.

Yılmaz, “Ayrıca bu sene Bulgaristan Deliorman’dan da güreşçilerimiz geldi. Onlar da bizim onur misafirimiz olarak güreşecekler. Yavaş yavaş bu sayılar artaracak. Güvercin Federasyon Başkanı da 102 ülkeden gelecek güreşçilerle beraber güvercin gönderecek. Amacımız bunu ritüel hale dönüştürüp tümTürkiye‘de bilinen bir güreş haline getirip Dünya tarafından da takip edilen bir etkinlik olması. Bizim er meydanımız herkese açık. Er kişinin değil her kişinin meydanı. Dualı çayırımıza bütün pehlivanlarımızı bekliyoruz” dedi.

Kurtdereli Güreşleri Ağası Abdullah Altıntaş ise, “Bütün hazırlıklar bitti. Bundan sonrası artık çayırda. Bütün güreşseverleri yarın saat 10.00’da başlayacak güreşlere bekliyoruz. Çok değişik bir gün yaşatmaya da söz veriyoruz” şeklinde konuştu. – BALIKESİR

Reklamlar