BGSAM – Tarih:  30 09 2017

Konu:  Almanya’da yeni siyasi görünü bulutlar gölgeliyor

merkel ile ilgili görsel sonucu   

Bayan Angela Merkel Almanya başbakanı olma olanağını dördüncü defa elde etti. 13 yıldan beri bu görevde bulunan ve savaş sonrası Almanya ve Avrupa tarihinde en uzun süre başbakan olan lider olarak ün yaptı. Merkel’in Hıristiyan Demokrat Birlik (HDU) ve Bavyera eyaletinden müttefiki olan, Hıristiyan Sosyal Birliği (HSB) Alman seçmenin geleneksel yüksek değer bu seçimde de istikrar ve şeffaflık simgesi oldu. On yıldan beri devam eden Merkel yönetimi için karakteristik olan, ihtiyatlı ilerici tutucu Alman yönetim yoluna bir deniz feneri bakanlar için bu seçim sonuçları rahatsız edicidir.

Federal Cumhuriyetin kurulmasından sonra ilk kez olmak üzere Franz Jozef Strauss’un kuralı bozuldu. Alman parlamentosuna  (Bundestag) Hıristiyan Demokratik Birlik’ten çok daha sağda bulunan bir siyasi parti – Almanya İçin Seçenek (AfD) girdi. Bu parti, birçoklarının iddia ettiği gibi bir yeni-Nazi partisi olmayabilir,  fakat aldığı % 13 oyla Alman meclisinde üçüncü parti oldu ve muhalefet partileri arasında siyasi platformunu yükseltme ortamı buldu.

Almanya’da 24 Eylül 2017’deki seçimlerden öğrenebileceğimiz farklı bir şey varsa o da, geleneksel partilerin konum kaybetmesidir.  Sağ siyasi alanda Merkel’in Hıristiyan Demokrat Birliği (HDU) ile Hıristiyan Demokrat Birlik (HCU) toplam % 33 oy alırken, sol alanda Sosyal Demokrat Partisi (SDP) % 20 oy aldı. Üstelik her biri % 10 oranında oy alan 4 başka siyasi parti de meclise girdi. Hür Demokrat Parti (FDP), Yeşiller (Green) ve Sol Parti (Die Linke) yasama organında yer almayı başardı. Bu defa meclise 6 partinin girmesi Avrupa’da Almanya siyaseti “İzrailleşti” şeklinde yorumlandı. Çünkü Sosyal Demokratların muhalefete geçmesiyle geniş koalisyonla birkaç partiyi iktidara davet etme gereği doğdu. Kuşkusuz seçim sonuçları yönetimin uyumlu ve cesur hareket etmesini engelleyecek.

Merkel Almanya’yı tek başına idare edemez. Sosyal Demokratların (SDP)muhalefette kalma kararı aldığına göre, yeni durumda Merkel yalnız bir ortakla da hükümet kuramaz. An. Merkel’in ortaklık görüşmelerine sağ ve sol üç partileri almak istemiyor. Hür Demokrat Parti (FGP) ve Yeşillerle (Green) ile ortak kabinede uzlaşmayı seçiyor. Siyaset gündemine can alıcı sorunlar çıkıyor. İş çevreleri lehinde konuşanlarla çevre sağlığı için mücadele edenler el ele verip koalisyonun ekonomik programı hazırlarken ve sosyal sorunlara çözüm ararken zorlanacaklardır.

Yol delik deşik olsa da, Almanya’da ortak istikrarlı kalmaya devam ediyor. Fakat hemen çözüm bekleyen dış dünyadan gelen birçok sorunun çözümüne ilişkin Almanya becerisi korunabilecek mi acaba? Berlin’in yüz yüze olduğu dış siyaset çağrışımları listesi uzundur. Avrupa Birliği çok gerekli olan reformları yapmak zorundadır; Brexzit görüşmeleri kapıda;  Rusya’nın Doğu kesimdeki etkisi artıyor; eski kıtanın Türkiye ile olan ilişkilerinde onarım gerek; Yakın Doğu ve Kuzey Afrika’dan sığınmacı ve göçmenler Kuzeye akıyor; Avrupa devletleri dünya ekonomisi içinde rekabet edemez duruma geldi. Aslında son seçimde bu çağrışımlardan birçoğu, kıtanın sağduyu ve zekâsı olarak tanıtılan ve 4. Kez başbakan olmaya heveslenen An. Merkel lehinde çalışmıştır.

Birleşik Amerika ve Avrupa arasındaki Atlantik Birliği hakkında ne diyelim? Almanya’nın en büyük ticareti artık Çin’ledir. İklim değişikliğine karşı mücadelede müttefiktirler. Fakat Batının istikrarlı kalkınmasında bir çağ yaşatan yeni gelişmeler trans Atlantik işbirliğinin yerini alabilecek midir? “Her şeyden önce Amerika” sloganı kaldıran ABD Başkanı Donald Trump, Merkel ile işbirliğine yüz çevirdi. Yeşiller Partisi ise ABD liderinin çevre sağlığı siyasetinden fazlasıyla endişelidir. Bu gelişmeler, Birleşik Amerika yönetimiyle Almanya yönetimi yüz yüze geldiğinde sorun yaşanacağına işarettir.

Almanya’daki yeni siyasi görünümde hayat merkezi oldukça büzülmüştür. Bu durumda, muhtemelen son olacağını söyleyebilsek de, Merkel’in yeni bir süre daha lider kalma olanaklarının küçüldüğüne işaret ediyoruz.

Kaynak: Stratfor

Reklamlar