“Kozmik sesler” korosu hayranların müthiş bir sürpriz yaptı. 22 Ağustos’ta tüm dünya Rço olimpiyatlarının kapanışını izlerken koronun sesi de yankılandı.Olimpiyatların evsahipliğini teslim etme seremonisinde Japonya’da gerçekleştirilecek bir sonraki olimpiyatların marşını ve daha iki şarkıyı dinledik. Kozmik kızların kusursuz vokal tarzını ve temiz sesini sesini tanımamız zor olmadı.

25 ile 26 Ağustos tarihlerinde dünyaca ünlü “Kozmik sesler” korosu, İtalya’nın Arezzo şehrinde yapılan Uluslararası Koro Yarışması çerçevesinde konserler verecek. Bu yıl Concerto polifonico Guido d’Arezzo müzik forumunun 64’üncüsü düzenleniyor. Uluslararası Koro Yarışması’nın yapıldığı şehir, Orta Çağ zamanında Guido d’Arezzo adında ünlü müzik teorisi uzmanının adını taşıyor.

“Kozmik sesler” korosu, 22 yıl önce kuruldu. Koronun şefliğini ünlü koro şefi Vanya Moneva yapıyor. Mayıs ayında “Kozmik sesler” korosu Prof. Arnaudov’a adanan bir konser verdi. Bu olay ile koronun İtalya’daki müzik forumuna katılımı arasındaki bağlantı nedir? Bu soruya cevaben Vanya Moneva şunları söylüyor: “Arezzo şehrinde yapılan Uluslararası Koro Yarışması’na katılım için Prof. Slavka Paoletti’nin Mayıs ayındaki konserimizde hazır bulunmasından sonra davet edildik. Tabii bu bizi onurlandırıyor. Bu düzeyde bir forumda ve böyle seyirciler önünde şarkı söyleme imkanını almak büyük bir takdirdir. Bunu sadece bizim çalışmalarımızın değerlendirilmesi olarak görmüyoruz, Bulgar koro sanatının değerlendirilmesi olarak da görüyoruz. Arezzo’daki yarışma, Avrupa’daki prestijli koro yarışmalarının bir kısmıdır. İlk konserimiz, 25 Ağustos’ta yarışmanın resmi açılışında olacak. Büyük bir katedralde yapılacak konserde Prof. Paoletti’nin ısrarı üzerine birkaç kilise eseri seslendireceğiz, programın en büyük kısmı ise Bulgar bestecilerinin folklor melodileri üzerindeki eserlerine adanmıştır. İkinci konserimiz, 26 Ağustos’ta yine büyük bir katedralin önünde açık havada olacak. Gelenek üzerine orada 5 ile 6 bin arasında seyirci toplanıyor. Orada daha hareketli, daha görkemli eserler seslendireceğiz. İki programın hazırlanması zaman gerektiriyor, bu yüzden yeni koro sezonu, eski sezonun bitiminden hemen sonra başladı.”

İtalya’daki konserlerden sonra Vanya Moneva’nın “Kozmik sesler” korosu, “Sofya solistleri” oda topluluğu ile birlikte Eylül ayının sonunda temsil edeceği bir program için hazırlığa başlıyor. Ekim ayının başında ise koroyu Plovdiv’de “Dni Na Muzikata ve Balabanovata Kışta” (Balabanov Evinde Müzik Günleri) uluslararası festivali çerçevesinde dinleyebilirsiniz.

Reklamlar