Öğrenciler ve Covid-19- yeni ders yılı öncesi tartışmalar sürüyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün Bulgaristan Temsilcisi Doç. Mihail Okoliyski de çocukların eğitimi ve sağlığı arasında bir yol bulunması gerektiğine vurgu yaptı. Bu sabah BNR “Horizont” programının sabah kuşağına konuşan Okoliyski, “Uzun vadede kaliteli eğitim alma riskinin ortadan kaldırılması için çareler aranıyor” dedi.
Uzman: “Eğitimde bütün bir nesil şu an tehlikede, diyebiliriz. Bütün hayatlarını etkileyecek eğitimleri şu an gereken seviyede sağlanmıyor. Öğretmenlerin yaşı, okulların bölgeleri gibi durumlar göz önünde bulundurulmalı. O yüzden eğitimin sınıfta mı, uzaktan mı olması konusunda tek bir yöntem izlenemez” dedi.
Doç. Mihail Okoliyski Foto: BGNESDoktor, BNR’den bir önemli tespiti de dinleyicilere paylaştı: “Bizler 12 yaşından büyük çocukların yetişkin gibi davranmaları ve mutlaka maske takmalarını öneriyoruz. Öğretmenlerin de maske takmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
Ulusal Çocuklar Ağı “Eğitim” Koordinatörü Plamena Nikolova da BNR’den bu sabah yaptığı açıklamada, öğretmenlerin hiçbir şekilde uzaktan eğitime katılmak istemedikleri algısının yanlış olduğunu belirtti. Plamena Nikolova: “15 Eylül’e az bir zaman kaldı. Hiç kimse yeni ders yılının nasıl başlayacağını bilemiyor. Eğitim nasıl düzenlenecek, sınıflar çocuk dolacak mı, uzaktan mı, yoksa karma eğitim mi olacak, kimse bir şey bilmiyor” dedi.
Ulusal Eğitim Ağı riskli gruplardan olan öğretmenlerin, okula girmeleri sakıncalı olan hastalıklı öğrencilere uzaktan eğitim verme taraftarı. Nikolova, “Ders odalarına geri dönme süreci çok ciddi sıhhi ve hijyenik önlemler eşliğinde olmalı” dedi.
Sofya’da “Sofiamed” Hastanesi Çocuk Bölümü Başhekimi Doktor Elena Georgieva bu sabah Nova Tv’den yaptığı açıklamada, Eğitim bakanlığının yeni ders yılında okullarda ders odalarının açılmasıyla ilgili kararını değerlendirdi. Bu genelgeye göre bazı öğrenciler eğitimine okuldan devam edecek, bazıları ise uzaktan öğretimi sürdürecek. Doktor Georgieva şunları belirtti:
“Eğitim Bakanlığının aldığı bu karma eğitim kararı, Sağlık bakanlığının uzmanlar ekibinin aldığı sonuçlara dayanıyor.  Bu ekipte pediatri, immünoloji ve enfeksiyon uzmanları yer alıyor. Dolayısıyla bu iyi düşünülmüş bir karardır”.Foto: BTA
Doktor, önderi vermekle tavsiye edilenleri uygulamak arasında fark olduğunu hatırlattı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün küçük çocuklara maske takmayı önermediğini hatırlattı.
“Örgütün bu kararına saygı duyuyorum, 12 yaşına kadar çocukların sadece belli durumlarda maske takmaları gerekir” dedi.
Çocuk doktoru Georgieva, ders aralarında, teneffüslerde, oyunlarda çocuklar aralarında mesafe tutmasının imkansız olduğuna vurgu yaptı ve ebeveynlere iş düştüğünü söyledi. “Hastalık belirtisi olan çocuklar asla okula gönderilmemeli. Ebeveynler daha ilk semptomlarda okulu ve sınıfı bilgilendirmeli ve okulda bulaşıcı hastalık riskini sorumluluk göstererek, daha doğmadan önlemelidir” dedi.
 
Covid-19 virüsü en çok 2 yaşına kadar çocuklara bulaşabilir
Doktor Elena Georgieva, çocuklar arasında en çok 2 yaşına kadar olanların Covid-19 virüsüne bulaşma tehlikesi bulunduğunu belirtti ve olayı şöyle izah etti: “İki yaşına kadar çocuklarda koronavirüs çok ağır seyreder, o yüzden onlara daha yoğun denetim sağlıyoruz”.
 
Dünya Sağlık Örgütü ne diyor?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 12 yaş ve üzeri çocukların, yaşadıkları ülke veya bölgede yetişkinlere yönelik uygulama doğrultusunda maske takması tavsiyesinde bulundu.
Çocukların koronavirüsü nasıl bulaştırdığı konusunda fazla bilgi olmadığını belirten WHO, 12 yaş üzeri çocukların virüsü yetişkinler gibi başkalarına bulaştırabileceğine dair veriler olduğunu kaydetti.
Örgüt, beş yaş altı çocukların normalde maske takmaması gerektiğini belirtti.
 
Çocuklara maske tavsiyesi
WHO’nun web sayfasında çocuklara yönelik tavsiyeler üç gruba ayrılıyor:
12 yaş ve üzeri çocuklar, özellikle bulundukları bölgede yaygın bulaşma söz konusu ise ve en az bir metrelik mesafe kuralı garanti edilemiyorsa yetişkinler gibi maske takmalı
6-11 yaş arası çocuklarda, bulaşmanın ne kadar yaygın olduğu ve çocuğun yaşlılar gibi yüksek riskli kişilerle ne kadar temasta olduğu dikkate alınarak karar verilmeli; çocukların maskeleri güvenle takıp ve çıkarmaları yetişkinlerin gözetiminde olmalı.
 
5 yaş altı çocuklar normal koşullarda maske takmamalı
WHO öğretmenlere yönelik olarak da “Yaygın bulaşmanın olduğu bölgelerde, 60 yaş altında olup sağlık sorunu olmayan tüm yetişkinler, en az bir metre mesafe kuralının garantili olmadığı durumlarda kumaş maske takmalı” tavsiyesinde bulunuyor:
Özellikle çocuklarla çalışan yetişkinler için bunun önemli olduğu belirtilerek, 60 yaş ve üstü kişilerin veya sağlık sorunları olanların da tıbbi maske takmaları öneriliyor.
Derleyen: Sevda Dükkancı
Reklamlar