Bulgaristan parlamentosundan milletvekilleri komunizm ve isim değiştirme kampanyası kurbanlarını bir dakika saygı duruşuyla andı.

1 Şubat- Komunizm Kurbanlarına Şükran ve Saygı Günü dolayısıyla iktidar GERB partisi bildiri yayınladı ve 1 Şubat 1945 gününü ülke tarihinin en büyük suçun yaşandığı kanlı gün olarak nitelendirdi.

Bundan 73 yıl önce bu tarihte komunist rejimin kurduğu Halk Mahkemesi Prens Kiril, Başbakan Bogdan Filov, General Nikola Mihov, Başbakanlardan İvan Bagryanov ve Dobri Bojilov, 22 bakan, 67 milletvekili ve 8 çar danışmanını yargısız infazla kurşuna dizilmelerine hüküm verir.

Hak ve Özgürlükler Hareketi komunist rejimin yüzbinlerce vatandaşın Türkçe isimlerini zorla Bulgarca değiştirdiği ve “Yeniden uyanış devri” olarak adlandırdığı isim değiştirme kampanyası kurbanlarının anısına da saygı gösterilmesini istedi.

BSP- Bulgaristan Sosyalist Partisi vekilleri ise, bu sürecin suçlusu olarak partinin yargı önünde çıkarılamayacağını, çünkü “faşizm ve monarşi faşizmine karşı silahlı mücadele eden” bir oluşum olduklarını öne sürdüler.

 

BNR

Reklamlar