Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereği, Yunan ve Bulgar araçlarının Türkiye’de tamir edilmesine başlandı.

ETSO’nun gerekli izin belgelerini tamamlamasının ardından hayata geçirilen protokol gereğince, komşu ülkelerden gelecek tarım aletleri, otomobil, sulama motorları ve araç gereçler, Edirne’ye gelecek ve 15 gün içinde tamir edilerek tekrar yurt dışına gönderilecek.

Uygulama kapsamında Türkiye ekonomisine aylık ortalama 250 bin avro girdi sağlanması planlanıyor.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ETSO ile geçen yılın son günlerinde imzalanan protokolün izin belgelerinin tamamlanmasının ardından uygulamaya geçtiğini söyledi.

Başlanan uygulamanın Türk ekonomisi, özelde de Edirne ekonomisi için büyük bir adım olduğunu ifade eden Yalçın, “Başta sayın Bakanımız Hayati Yazıcı, gümrük teşkilatı üst düzey yöneticilerimizin teşviki bizim bölge olarak riski kabul etmemiz, ETSO’nun taşın altına elini koyarak teminat vermesi, destek olması bu yeni olaya başlamamıza neden oldu. Hem Edirne için hem teşkilatımız için hayırlı uğurlu olsun” değerlendirmesinde bulundu.

“Kriterlere uygun esnaf belirlendi”

Yalçın, uygulama gereğince komşu ülkelerden gelecek araçların sınırda tamirciler tarafından alınacağını söyledi. Tamir ve bakım yapmak için talipli olan ustaların ve esnafın müracaatlarının ETSO tarafından alındığını, ETSO’nun kriterlerine uygun olan isimleri kendilerine gönderdiğini bildiren Yalçın, şöyle devam etti:

“Biz de ekiplerimizin kontrolü sonrası ustaları seçtik. Güvenilir, iş kapasitesi yeterli olanlara bu izin belgelerini verdik. Mevzuat gereği bu tarz araç tamir işleri geçmişte, dahilde işleme izin belgesiyle ve mevzuat gereği beyannameyle yapılıyordu. Bu beyannameyi de sade vatandaşın düzenlemesi kolay değildi. Bu protokol sonrası bir Yunan vatandaşı arızalı aracını sınır kapısına kadar getirecek, izin belgesi olan usta burada aracı teslim alacak. Araç esnafa zimmetlenecek. 15 gün içinde bu araç tamir edilerek, ülkeden çıkarılacak.”

Yalçın, herhangi bir aksilik doğduğu zaman hazinenin bir kaybı olmayacağını, verginin ETSO’nun teminatından kesileceğini kaydetti.

“Ekonomiye katkı sağlayacak”

ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt da uzun yıllardır takip edilen bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Çalışmanın Edirne ekonomisine büyük katkısı olacağını belirten Zıpkınkurt, şöyle konuştu:

“Hesaplara göre aylık 250 bin avro girdi sağlayacak. Edirne ustasının el mahareti bilgi ve birikimi, Yunan ve Bulgarlar için avantaj olarak değerlendiriliyor. Fiyat avantajları da var. Oralarda işçilik daha pahalı. Uygulama, önce Edirne’deki sanayi sitesine, servis ve genel anlamda kent  ekonomisine katkı sağlayacak. Tüm esnafımız faydalanacak.”

Edirne Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Emin İnag ise 2006 yılından beri bir türlü hayata geçmeyen projenin uygulamaya konulmasıyla Edirne sanayisinin ekonomide lokomotif rolü üstleneceğini belirtti.

Reklamlar