Bir dizi önemli konudaki görüşleri birbirinden çok farklı, hatta zıt olan dört partiyi karmaşık bir yapıda birleştiren iktidar çoğunluğu, hem iç hem dış siyaset planında yaşanan bir dizi kriz ortamında çalışırken devletin başında olduğu ilk 100 günde tahammül lüksüne de hiç mi hiç sahip olmadı.

Buna icra erki ile savcılık arasında yaklaşık bir yıldır süren ihtilafı ve Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile bazı konulardaki anlaşmazlıkları ilave edecek olursak hükümetin varlığını sürdürmesi amacının ne kadar zor olduğu ortadadır.

Konuyu BNR’ye yorumlayan politolog Svetlin Tachev, “Dört iktidar partisi arasındaki koalisyon GERB karşıtı konsolidasyon bazında oluşturuldu, fakat toplumdaki tutumların ziyadesi ile değişken olması zorluk oluşturuyor” dedi ve şöyle devam etti:

Svetlin Tachev

Svetlin Tachev

„Ukrayna savaşı bize yanlı ve karşıt şeklindeki bölünmeyi hatırlattı. Bu bölünme açısından hükümet konforlu olmayan durumda, çünkü bir yandan Bulgaristan’ın Ukrayna’ya askeri destek göndermesi durumunda koalisyondan ayrılacağını bildiren BSP, diğer yandan ise Demokratik Bulgaristan gibi Avro Atlantik eğimli siyasetçiler var. Bu yüzden Ukrayna savaşı ile ilgili tüm kararlar, yerinde sayıyor.

„Koalisyon içinde kabinenin istikrarını etkileme potansiyelinden yoksun daha küçük çatışmalar da var. Örneğin Bulgaristan Merkez Bankası BNB Başkanı seçimi ile ilgili ihtilaflar. Bu sorunun çözüme bağlanmasının yolu bulunacak, çünkü bu konunun kabinenin düşmesine yol açması, büyük bir hata olur. İç ve dış politika bakımından böylesine karmaşık olan bir anda koalisyonun dağılmasının seçimler tarafından affedileceğinden emin değilim”.

Politoloji uzmanı Strahil Deliyski ise hükümetin ortak politikalar oluşturma başarısızılığının koalisyon ortakları arasındaki çelişkilerin artacağına işaret ettiğini belirtirken siyaset tablosunun diğer bir önemli detayına dikkat çekti:

Strahil Deliyski

Strahil Deliyski

„Parlamenter demokrasinin partiler üzerinden tecelli etmesi fikri, içerikten yoksun kaldı. Ne “Prodaljavame Promyanata” ne gibi sosyal ve toplumsal menfaatlerin savunulduğu belli olan bir partidir, ne de “İma Takav Narod” oluşumunun bir farkı vardır. BSP’de ise her şey liderin kişisel politika görüşleri etrafında dönüyor”.

Ortakların Ukrayna savaşı ve Kuzey Makedonya’nın AB üyelik müzakerelerine uygulanan veto gibi önemli dış politika konularına ilişkin tutumlarına gelince yine iki ayrı uçta bulunan duygu yüklü görüşlerinin olması, ortak karar ve eylemler gerekirken iyi değil.

Tatyana Burudjieva

Tatyana Burudjieva

„Kuzey Makedonya gibi durumlarda farklı kararların olması ve bunun krize çözüm getirilmesine yol açacağını beklememiz imkansız” diyen politolog Tatyana Burudjieva, şöyle devam etti: Başbakan Bulgaristan’ın Avrupalı ortakları önündeki pozisyonunu iyileştirmeyi başardı, fakat devamında hiçbir somutlaşma gelmedi. Gerçek şudur ki ekonomik ilişkiler nefret söylemi, Bulgar kimliğini çürütme girişimleri, Bulgar özbilincinden vazgeçirme denemeleri ve saire demokratik olmayan yöntemler gibi problemleri çözemez. Bunların aşikar bir örneği, Kuzey Makedonya’da yapılan ve ülkede sadece 3504 Bulgar’ın yaşadığını gösteren sayım sonuçları oldu” dedi Burudjieva.

 

Reklamlar