Kişisel verilerin korunmasına ilişkin bir konferans konuşan Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Dijital Ekonomi ve Toplumdan Sorumlu Üyesi Maria Gabriel, ”Küçük ve orta ölçekli işletmeler, kişisel verilerin korunmasıyla ilgili yeni düzenlemeye hazırlansın” diye çağrıda bulundu.

Kişisel Veri Koruma Yönetmeliği, kendi düşüncesine göre dijital ortama güven oluşturmak için sağlam bir çerçevedir.

Yönetmelik, Avrupa şirketlerinin gelecek rekabetçilik koşullarını belirlemektedir. Bu belge, 20 yıl boyunca geliştirilen kişisel verilerin korunmasını devam ettiriyor.

Yönetmelik, çakışmaları ortadan kaldırmakta ve yetkili makamlar tarafından uygulanan cezalar açısından tutarlılık sağlamaktadır.

Kişisel Veri Koruma Komisyonu Başkanı Ventsislav Karadjov, “Yönetmelik reformun temelini oluşturuyor. Kişisel veriler zaten bir patlama yaşanan e-ticaretin aktif bir parçasıdır. Bu nedenle, kişisel verilerin daha aktif bir şekilde korunmasına ihtiyaç var” dedi.

Karadjov, iyi eğitim almış personele de vurguladı. Yeni düzenleme, kişisel verilerin korunmasıyla ilgili Avrupa kurallarının kapsamını genişletiyor ve onlar, AB’de yerleşik olmayan ancak AB’de yaşayan vatandaşların kişisel verilerini işleyen yöneticiler için de geçerli olacaktır.

Bu, böyle yöneticilerin bilgi işlem faaliyetlerinin, veri sahibinin ücret ödemesi veya davranışlarını izlemesi gerekip gerekmediği fark etmeksizin Birliğin içinde böyle bir davranış ortaya çıktığı sürece AB’de bulunan kişilere mal ve hizmet tedarikiyle bağlantılı olduğu durumlarda geçerli olacaktır.

Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Genel Yönetmelik, veri denetleyicileri ve işlemciler için bazı yükümlülükler getirmektedir; bunlardan bazıları yürürlükte olan mevzuatta tamamen yeni ve bilinmiyor. Bunlar, bunu kanıtlayabilme (hesap verebilirlik) durumunda olan yönetmelikte belirtildiği gibi, kişisel bilgilerin korunması ilkelerine uygun olarak veri işlenmesidir. Veri denetleyicileri ve işlemcilerin diğer yükümlülükleri: Tasarım aşamasında ve varsayılan olarak veri koruma sağlama, yönetmelikte açıkça belirtilen durumlarda veri koruma görevlisinin belirlenmesi, sorumlu olduğu işleme faaliyetlerinin kaydını tutmaktır.

Yönetmelik ayrıca, veri denetleyicileri ve işlemcilere yönelik kişisel veri ihlalinde müdürü ve veri sahibine bildirmenin yanı sıra ihlal ile ilgili gerçekler, bunların sonuçları, ihlallerle başa çıkmak için alınan önlemler ve veri koruması üzerine etki değerlendirmesi de dahil olmak üzere kişisel veri güvenliği ihlallerini belgelemek zorunluluğu getirecektir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar