Otelciler, restoran sahipleri ve balık üreticileri finansal zararlardan korkuyor.

“Kırali barajı “Arda” baraj sisteminin birinci barajı. Ve ağırlıklı olarak elektirk enerjisi üretimi için kullanılır. Yıllar geçtikçe bölge çekici bir turizm merkezi haline geldi ve bu da yatırımların önünü açtı. Oteller ve tatil köyleri inşa edildi, yüzen restoranlar açıldı. Baraj, vatandaşlarımız ve yabancıların yaz tatillerinin gözdesi haline geldi. Baraj etrafında çalışanlar  neredeyse bir aydır su seviyesinin çarpıcı bir şekilde düştüğünü ve manzaranın çok bozulduğunu söylüyorlar.”

Kırcali barajı boşaltılıyor ve bu da yüzlerce insanın işini ve geçimini riske atıyor

Otelciler, restoran sahipleri ve balık ve balık ürünleri üreticileri bu konuda alarma geçmiş durumda. Neredeyse bir aydır ülkemizdeki en büyük ikinci hidro tesisin seviyesinin önemli ölçüde düştüğünü iddia ediyorlar. Bunun turistleri geri çevireceği ve balık çiftliği sahiplerinin mali zararlara uğrayacağı endişeleri var.

Miroslav Şopov  yüzen restoran sahibi: “Baraj, vizyonu konusunda çekiciliğini yitiriyor. İnsanlar bunun için geliyor – güzel manzaralar nedeniyle. Burada su doğa ile birleşiyor. Şimdi, bu düşük seviyede, baraj manzarasında ay manzarasına benzedi.

Şu anda restoran alçakta ve ona ulaşmak için yerinde yapılmış dengesiz bir yol kullanılıyor. Bölgedeki diğer yüzen restoranların görünümü benzer. Şopov’un endişesi, yoğun yağış döneminde barajın seviyesinin düşmesi ile ilgili. Bu da yaz aylarında su eksikliği anlamına geliyor.

Restoran sahibi devam ediyor:“İstatistikler bunu gösteriyor. Önümüzde 3-4 ay kuraklık olacak. Uğradığımız zararlar bütün işimize yansıyacak”.

Ona göre baraj çevresinde turizm sektöründe yaklaşık 600 kişi istihdam ediliyor.

Kırcali barajı NEK tarafından yönetilmektedir ve su hacmi Çevre ve Sular Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. Balık çiftliği sahibi Matei Mateev, baraj seviyesinin minimum seviyenin altına düşmeyeceğine dair yaz aylarında Çevre ve Sular Bakanlığı ile bir anlaşma imzalandığını açıkladı.

Mateev durumu şöyle izah etti: “Daha yaz ortasına gelmeden bile minimum seviyenin birkaç metre altındayız. Bu, bu çok yağmurun yağdığı sırada oluyor, gördüğünüz gibi hidro-meteorolojik durum harikadır. Nerdeyse Kırcali barajı hariç tüm barajlar dopdolu. “

Ona göre, yaz aylarında su seviyesi düşük olduğunda barajın biyolojik parametreleri bozuluyor, oksijen kaybolur ve çürüme süreçlerinden kaynaklanan kirlilik meydana geliyor.

“2009’da da benzer bir durum yaşadık. Sonra 100 tondan fazla balık kaybettik. 3-4 yıl önce yaklaşık 30-40 ton kaybettik “diye hatırlıyor Matei Mateev.

Kırcaali barajında birkaç yüz çalışanı olan altı balık çiftliği bulunmaktadır. Mersin balığı ve morina ağırlıklı olarak yetiştirilmektedir. Şu anda çiftliklerden sadece ikisinde yaklaşık 400 ton balık var. Çiftlik sahibi Nikola Angelov, endişelerini dile geitirirken, “Yaz aylarında balıkların aktif olarak beslenmesi gerektiğini ve oksijen eksikliğinin balıklara zarar verdiğini söyledi. Angelov’a göre, düşük su seviyesi bu yıl çok erken ortaya çıktı.

Nikola Angelov, 20 yıldır piyasada olan sahiplerden biridir. Siyah havyar başta olmak üzere ürünleri yurt içi ve yurt dışına ihraç etmektedir. Bulgar havyarının Avrupa çapında bilindiğini iddia ediyor. Ve şöyle diyor:

“Bulgar havyarı piyasada iyi tanınıyor ve sadece Avrupa’da değil, son derece iyi bir isme sahip.Sadece Avrupa’da değil, ABD’de de.Yıllar önce oraya da satmıştık. “

Barajdaki su seviyesinin düşüşünden dolayı ve bundan işleri etkilenen iş dünyası temsilcileri birkaç kuruma mektup gönderdi, ancak cevap alamadı. Bir tek anladıklarına göre, boşaltma durduruldu. Ve bunun sonucunda sadece iki gün içinde barajın seviyesinin yaklaşık bir metre yükseldiği tespit edildi.

Reklamlar