Kırcaaliler, 6 Mayıs Pazar günü Müslümanların Hıdrellez, Hristiyanların ise Aya Yorgi Günü kutlamaları dolayısıyla merkez parka kurulan “Aya Yorgi/Hıdırellez” adı verilen salıncakta sağlık, aşk ve başarı için sağlandılar. Özel bir retro süslemeli ferforjeyle yapılan 10 metre yüksekliğinde ve neredeyse 2 ton ağırlığındaki eşi benzeri olmayan bu salıncak kutlamalara katılan Kırcaaliler için gerçek bir sürprizdi. Sağlık ve kısmet için çoluk çocuk herkes salıncaklara bindi.

Salıncağın açılışında konuşan KRIG Sanat Hareketi Başkanı Radost Nikolaeva,”Bugün eşi benzeri olmayan bu konstrüksiyonun açılışına katılmaktan çok mutluyuz. Aya Yorgi Günü ve Hıdırellez Günü kutlamaları dolayısıyla yapılan bu salıncağın Bulgaristan’da eşi benzeri yok” dedi.

Etkinliğe konuk olarak katılan Kırcaali Belediye Müh. Başkanı Hasan Azis, katılımcıların Aya Yorgi Yortusu ve Hıdrellez Bayramı’nı kutladı. Müh. Azis, şu ifadeleri kullandı: ”Bu salıncak, “Çok Kültürlü Bir Şehir” girişimi kapsamında gerçekleştirilen çok iyi bir fikir. Aya Yorgi/Hıdırellez Salıncağı, birliğin ve hoşgörünün salıncağı olacak. Bu salıncak, Bulgaristan ve Balkanlar için muhteşem bir sembol ve işarettir. Bu sembolün verdiği esenlik içinde yaşama ve 6 Mayıs’ta asırlardan beri Hıristiyanların kutladığı Aya Yorgi Günü ve Müslümanların kutladığı Hıdırellez Günü’nün paylaşılması mesajı, farklı etnik grupların geleneklerine saygı göstermemizi öğretiyor”. Belediye Başkanı, salıncak konstrüksiyonunun parka çok iyi uyduğunu ve proje yüklenicilerini tebrik ettiğini de ekledi. Müh. Azis, “Birçok gencin, hayatlarının en güzel anlarını bu salıncağa bağlayacaklarına inanıyorum” dedi.

Son yıllarda ülkenin bazı illerinde 6 Mayıs Hıristiyanların ve Müslümanların ortak bir bayramı olarak kutlanmaya başlandı ve kutlamalar sırasında iki büyük bayram Aya Yorgi Günü ve Hıdrellez Günü ile ilgili tipik gelenekler ve görenekler yerine getirilir. Aya Yorgi Günü, Ortodoks kiliselerindeki en önemli Hristiyan azizlerinden biri olan Yorgi’ye (Aziz Georgi) ithaf edilen bir yortudur. Hıristiyan inanışına göre Aya Yorgi inancı uğruna şehit olmuştur ve örnek bir Hıristiyan savaşçı ve ordunun koruyucusu haline gelmiştir. Müslümanlar, hayatı, ölümü ve ölümsüzlüğü sembolize eden Hızır ve İlyas (a.s)’ın her bahar başlangıcında buluştuklarına inanıyorlar. Aya Yorgi/Hıdırellez Günü, yeni tarım yılının başlangıcına işaret eden en sevilen ve saygı gösterilen halk bayramlarından biridir. Gerek Aya Yorgi Günü, gerekse Hıdırellez’de genç kızlar akşamdan bir bakır kap içine yedi çeşmeden (pınardan) su, ayrıca kırlardan çiçek, şifalı ot, yaprak ve ağaç dallarından başka ev sahiplerinden ve özellikle kızlardan bu bakıra kısmet için koyulacak özel eşyalar topluyorlar. Sabah gün ağarırken yüzü kapalı bir kız, okunan maniler eşliğinde birer birer eşyaları çıkarıyor ve sahiplerine veriyor. Eşya kimin kısmetine bırakıldıysa, çıkarılırken söylenen kıtanın içeriği onun kısmetine yorumlanıyor. Aya Yorgi Günü’nü kutlayanlar arasından ilk önce kızlar salıncaklara biniyorlar, ardından ise isteyen herkes bu geleneğe uyuyor. Hıdırellez kutlayanlar arasından ise kızlar ve genç gelinler salıncağa biniyorlar.

Aya Yorgi/Hıdırellez Salıncağının açılış töreninde Kırcaali’nin Stremtsi (Göklemezler) köyünde kutlanan Hıdrellez bayramında kullanılan bir bakır kap tanıtıldı. Kırcaalili çocuk ve yetişkinler, Aya Yorgi ve Hıdırellez günlerinde uygulanan gelenek ve görenekleri ve söylenen halk türkülerini tanıttılar. Yazar ve araştırmacı, Zvinitsa (Bocuklu) Halk Toplum Merkezi Sekreteri ve Alevi imamı Muharrem Aliosman, Doğu Rodoplarda yaşayan etnik grupların ortak kökenlerine saygının bir ifadesi olarak Alevi kültürü olan Semah gösterisi yaptı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar